23948sdkhjf

15 stykker 17 meter høye rørsjakter heises i Livsvitenskaps-bygget i Oslo

Prefabrikkering av rørsjakter er en stor kostnadsbesparelse.

15 STORE SJAKTER: Aldri før har prefabrikkerte modulsjakter blitt brukt i et så stort omfang som på Livsvitenskapsbygget i Oslo. Totalt skal 15 slike sjakter heises på plass i råbygget.

Eva Kvandal i Statsbygg forteller til Building Supply at sjaktene utgjør en pris på 15 millioner kroner. Det inkluderer rammene, sanitær-, sprinkler, varme- og kjølerør.

Modulsjaktene kommer i fire deler og skal plasseres oppå hverandre i utsparinger (åpninger) støpt etter mål. Sjaktene er utstyrt med rør og isolasjon, og er klare til å kobles til bygget for videre distribusjon av vann, avløp, sprinkler, varme og kjøling.

Stor kostnadsbesparelse

– Bruk av prefab rørsjakter har ikke krevd noen dyre investeringer, men det har krevd at prosjektet tar en viss risiko for å prøve noe forholdsvis nytt for å få en netto økonomisk-, HMS- og kvalitetsgevinst for prosjektet, sier Kvandal.

Ved å produsere disse installasjonene på fabrikk sikrer Statsbygg både høyere kvalitet og mer forutsigbare forhold. Denne løsningen gir i tillegg mulighet for å kunne benytte de permanente installasjonene til provisorisk drift av takavvanning og byggvarme.

– Prefab rørsjaktene blir fraktet med lastebil fra Litauen til Norge med to moduler per lastebil, og følgelig to lastebiler for en komplett sjakt, sier Kvandal.

– Det ble gjort flere vurderinger tidlig i prosjektet for å vurdere prefabrikkering av sjaktene mot plassbygging. Konklusjonen var at det var en stor kostnadsbesparelse å prefabrikkere rørsjaktene. Årsakene er mange, men det er ikke alle som er like enkle å tallfeste, sier Kvandal.

Kvandal nevner følgende punkter:

  • Én aktør - prefab-verkstedet - står for all installasjon, som fjerner behovet for koordinering av flere leverandører inn og ut av sjakten på byggeplassen.
  • Færre aktører til stede på byggeplassen under innredningsarbeidet reduserer kostnader ifm. byggeplassens rigg og drift.
  • Færre kvalitetsavvik.
  • Mer kostnadseffektiv montasjekostnad i Litauen.
  • Besparelse ifm. bruk av permanente installasjoner som provisorisk anlegg.

– I tillegg kommer enda viktigere faktorer som bedre HMS, som følge av bedre arbeidsforhold og færre parallelle aktiviteter på byggeplassen, sier Kvandal.

LOS Modulsjaktene ble ført trygt ned gjennom bygget. Foto: Statsbygg.

Effektivt med prefabrikkering

– Ved å produsere komplekse installasjoner i en beskyttet fabrikkatmosfære sikrer vi tryggere forhold for de som utfører arbeidet. Dessuten økes effektiviteten når færre operasjoner foregår ute på byggeplassen, og i tillegg reduserer vi avfallsmengden, sier prosjektdirektør Per Roger Johansen i Statsbygg.

Luke Kollerøs Panton er porteføljeleder i AF Energi og har kontrakten for rørarbeider i Livsvitenskapsbygget.

– Ved å produsere disse installasjonene på fabrikk sikrer vi både høyere kvalitet og mer forutsigbare forhold, sier Panton.

AF Energi har utviklet modulløsninger for varme- og kjøleinstallasjoner i mer enn 10 år og var først ute med å sette prefabrikasjon av slike løsninger i system. Disse rørsjaktene prefabrikkeres i Litauen med innvendige rør ferdig isolert.

100.000 kvadratmeter forskning

Livsvitenskapsbygget, der Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus skal holde til, vil fylle 100.000 kvadratmeter med forskingsmiljøer innen kjemi, farmasi og livsvitenskap.

 De skal utvikle nye løsninger på store utfordringer innen helse og bærekraft med tilgang til det beste og mest moderne utstyret som kreves for å drive forskning og innovasjon i verdensklasse.

Statsbygg oppfører bygget og skal drifte det når det står ferdig på slutten av 2026.

Opphav og kilder: Intervju med Building Supply og pressemelding fra Statsbygg.

KLIKK for alle artikler i Building Supply.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079