23948sdkhjf

Oslos veitrøbbel: Hver fjerde meter vei i Oslo er i for dårlig stand

Det kommunale veinettet på 1.358.849 meter er filmet og scannet, og resultatet er nedslående.

TUNGT ETTERSLEP: 330 km kommunal vei i Oslo har dekketilstand som ikke er normal eller akseptabel.

Prisen for å rette på dette alene er 754 millioner kroner, skriver Aftenposten med henvisning til en rapport utarbeidet for Oslo kommune.

Veidekket ble kartlagt med en bil med seks kamera i alle retninger samt lidar-skanner.

En lidar sender ut laserstråler og bruker refleksjonene til å registrere det laseren treffer. Det kameraene og lidaren så, ble så bearbeidet digitalt. Bilen kjørte nesten hver eneste meter av det kommunale veinettet.

Resultatet: Humper, dumper, sprekker og løs asfalt.

Det ble funnet på i snitt hver fjerde meter. Sagt på en annen måte: 24,3 prosent av veidekket er for dårlig. For 7,3 prosent av veidekket er tilstanden så dårlig at den beskrives som uakseptabel.

- Det har bygget på seg over en årrekke, sier direktør for mobilitetsdivisjonen i Bymiljøetaten, Rune Gjøs, til Aftenposten.

Teksten fortsetter under bildet. Nesten hele det kommunale veinettet er kartlagt av denne bilen, som har seks kamera og lidarscanner på taket. Foto: Oslo kommune

Samferdselsbyråd Sirin Stav (MDG) sier til avisen at byrådet allerede har økt budsjettet for veivedlikehold kraftig.

Men ikke nok penger...

I 2022 ble det satt av 415 millioner kroner til drift og vedlikehold av vei, mot 273 millioner i 2015. Stav mener at klimaendringer med mer ekstremvær og større temperatursvingninger samt flere og tyngre kjøretøy er årsaken til økt veislitasje.

Etaten har beregnet at den trenger 244 millioner kroner årlig til ny asfalt. I år er det satt av kun 50 millioner kroner.

Opphav og kilder: Aftenposten og rapporten "Hovedplan vei 2022-2031 - Kartlegging og planlegging av vedlikehold av gater og veier"

Kommenter artikkelen (1)
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.096