23948sdkhjf

Veimas med Multihog på norgesturné

AM PÅ TUNGT:  Artikkelen ble første gang publisert i AnleggsMagasinet #3-2023

Med god feedback på demorundene, tillater Henning og Tor Arne i Veimas å være relativt optimistiske om den irske Multihogen.

Henning Owsinski Turunen og Tor Arne Weirud i leverandørbedriften Veimas (Veim AS) har vært og er stadig på demorunde med irske Multihog.

Demomaskinen som ruller rundt i Norge er CX 75 MK II som er en helt ny modell utviklet, designet og produsert i Irland. Maskinene kommer i all hovedsak i tre størrelser, CL, CV og CX i tillegg til den største MX. 


Demomaskinen, en Multihog CX75, har allerede fått tommelen opp fra flere som har testet den. Foto: Fredrik Saugstad

Helårs bruk

-  Vi har egentlig bare gode tilbakemeldinger etter 2 uker med 12 demokjøringer, forteller Henning Turunen, daglig leder i Veimas.

Entreprenører, anleggsgartnere og kommuner står fortsatt på lista over de som ønsker å prøve. De to skal snart kjøre nordover for å dekke over våre nordligste fylker. Egen krokbil er kjøpt inn for oppgaven.

I løpet av våren får Veimas inn to maskiner til, en CX og en CV350. Sistnevnte er levert en dedikert feiemaskin med sug, men kan enkelt gjøres om til en redskapsbærer for annet utstyr.


God tilgang til servicepunkter ved å vippe opp motordeksel og sidepanelet. Foto: Fredrik Saugstad

På kundelista står bl.a. Sopihop i Stavanger som nettopp fikk levert en CV350 og den har vært i bruk siden den ble levert i høst med ulik type utstyr. Den skal feie, spyle og rydde snø og man kan få på det utstyret man ønsker. Multihog har kontakt med alle utstyrsleverandører og kan tilpasse etter behov. Han tror den totale flåten i Norge er ca. 7 stk.


Komfort og ergonomi er oppjustert et helt hakk i følge Veimas. Foto: Fredrik Saugstad

Gjennomtenkt

Demomaskinen har mekanisk PTO foran under hytta, da kan man bruke et gammelt klippeaggregat for eksempel, istedet for å kjøpe helt nytt. Mekaniker (og lastebilsjåfør) Tor Arne Weirud starter opp motoren og heiser opp motordekselet, vipper frem hele siden på bakvogna og vipps! Hele motoren blir tilgjengelig med sjekkpunkter, filter og annet. Han beskriver komponentene, deriblant motor, som overdimensjonert for å holde lengre. At oljekretsene er merket med fargekoder som går igjen på bryterpanelet i hytta er en annen nyttig detalj. Da Veimas skulle ned å se på maskinen hos Multihog var det et poeng at Tor Arne var med for å se og teste selv. Det er han som skrur og vet hvordan dette fungerer.

- Jeg liker å ta å føle på det selv, da får du et skikkelig inntrykk, kommenterer Weirud.

Det ble altså tommel opp og de to forteller at det gjennomtenkte og solide inntrykket av maskinen er avgjørende for at de nå tør å satse på det i Norge. Kjørekomfort og plassen i hytta blir trukket frem som en av grunnene til at demokjøring blir ekstra viktig, for her har den irske produsenten kommet langt poengteres det.

10 minutter

Om du vil bytte fra kost til skrape, kobler du om foran på trepunktsfestet, så trykker du på en knapp i hytta så er alt ferdig satt opp. Det tar 10 minutter forteller Henning. Maskinen har diffsperrer som kan gi 25 prosent fordeling av trekkraften på alle hjul, den har reversibel hydraulisk vifte hvor man kan legge inn bestemte tidsintervaller og den har tilhengerkapasitet på 3,5 tonn.

Nylig ble fabrikken utvidet med to spor til totalt syv spor for å mette de store markedene i Nord-Amerika i tillegg til Europa. Stort sett er det snakk om 16 ukers leveringstid til Norge.

Kommer elektrisk

Multihog

Multihog ble etablert i 2008 og holder til i Dundalk, Irland.
Produserer redskapsbærere i fire forskjellige modeller
Importen har blitt håndtert av Multimaskin fra 2021 til 2022
Før det har merket blitt ført av Arstec og Motorsalg/Bulder
Veimas ble forhandlere januar 2022

Til høsten skal Veimas også ha fått Norges første elektriske Multihog som skal hete eCV. Den skal klare 8 til 9 timers drift og det blir interessant ikke minst fordi det er stadig flere som etterspør dette.Veimas tilbyr også et ferdig oppsett med høyttrykkspyler/varmtvann som kan fungere som ugressfjerner og graffitifjerner fra produsenten Keckex. Den kommer på en egen rampe hvor det bare er å rygge Multihogen under og koble til. Den kan også brukes på f.eks. en henger og er ikke avhengig av å kobles til en maskin.

KLIKK for alle artikler i AnleggsMagasinet GULL.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Nytt kjørekurs fra Eiksenteret skal gjøre det billigere og tryggere å kjøre traktor
E16 Bjørum-Skaret med gladsak: Fisk og bunndyr klarer seg bra!
Oransje farevarsel: Kantklippingen er innstilt
Østfold Lastebiltreff: 150 biler på Fredriksten Festning - med en liten bismak
Marthinsen & Duvholt fikk miljøsertifisert flomsikringsprosjekt i Mjøndalen
SE VIDEO: Se 14.000 tonn gå i bakken

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094