23948sdkhjf

Derfor ble XL Bygg Hundere i Sogndal nødt til å kutte ut husbygging

Husbygging er ikke lenger lønnsomt for XL Bygg Hundere. Etter mange års tradisjon med husbygging og byggevareutsalg, er det nå flere grunner til at de har kommet til den drastiske konklusjonen.

TAPER PENGER PÅ HUSBYGGING: Fra 2018 til 2021 tapte XL Bygg Hundere i Sogndal 5,7 millioner kroner. Nå tar de grep, kutter ut den delen av virksomheten og konsentrerer seg isteden om det de er aller best på.

Asle Roar Hundere er daglig leder i XL Bygg Hundere i Sogndal. Han forteller til Building Supply at familiebedriften har hatt husbygging som en inntektskjelde siden starten i 1963.

Selv om fjorårets regnskap ikke er klart, er det for lengst avklart at de over tid har slitt med dårlig lønnsomhet på husbygging.

– Prosjektene våre gir ikke lenger gode resultater, sier Hundere.

Stadig flere regler, krav og tøffere konkurranse

Hundere peker på ulike årsaker som gradvis har ført bedriften til dette store veiskillet.

– For det første er det er dyrt å finansiere utbygging. Vi ser gjerne at det går et par år før pengene kommer inn på konto. I tillegg er det flere krav og regler nå enn det var før, sier Hundere.

Selv om kundene er mer kravstore enn før, vil Hundere på ingen måte legge skylden på dem. Han mener det er trenden i markedet og at kundene er godt opplært av media.

– De kan fort få litt urealistisk forventninger og dermed også noe å pirke på som fordyrer prosjektet, sier Hundere.

– Konkurransen er tøffere nå enn før. Vi måtte ha vært flinkere til å kommunisere krav og forventninger. Vi har vært i tvil om denne beslutningen helt frem til nå, sier Hundere.

Perioden med lite tilgang på jobber var utslagsgivende

– Da vi kom inn i denne perioden med lite tilgang på jobber, ble det utslagsgivende for oss, sier Hundere.

Men Byggevareforretninga og trelastutsalget på XL Bygg Hundere i Sogndal går godt.

– Vi skal fortsette med den delen av driften som går godt. Vi driver en bra byggevareforretning med godt trykk og nå blir det enda lettere å satse på det området, sier Hundere.

Kombinasjonen i selskap er ikke gunstig

–  Tidligere dro vi med oss en del krav fra entreprenørbransjen inn i butikkdriften. Kombinasjonen i selskapet fungerte ikke godt nok for oss, og er ikke noe vi anbefaler, sier Hundere.

Hundere forteller at en del kunder vegret seg for å handle med en butikk som også var en konkurrerende virksomhet. Det problemet blir det brått slutt på nå. Selv om Hundere ikke har noen anslag på hvor mange kunder dette gjelder, vil det utvilsomt bidra til en kundevekst nå som husbyggingen forsvinner.

Ble nødt til å si opp over halvparten av de ansatte

Totalt er var de 20 ansatte på XL Bygg Hundere i Sogndal.

– Tolv av våre ansatte mister dessverre jobbene sine på grunn av dette, sier Hundere.

Han legger til at det ikke var et lett valg å ta, men at flere år med minustall kombinert med den rolige perioden tvang dette frem.

Opphav og kilder: Intervju med Building Supply.

KLIKK for alle artikler i Building Supply.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079