23948sdkhjf

Peab Bjørn Bygg forklarer underskuddet på 39 millioner kroner

Først høsten 2022 ble Gro Skaar Knutsen klar over hvor galt det faktisk stod til for Peab Bjørn Bygg og da regnskapet for ble klart, viste årsresultatet for 2022 et underskudd på 38,9 millioner kroner.

ETTERVIRKNING AV PANDEMI: Mye måtte gjøres annerledes under pandemien. For Peab Bjørn Bygg kostet det dyrt å håndtere alle nye krav gjennom denne perioden. Tradisjonsbedriften hadde 100-årsjubileum i 2022, men årsresultatet ble et sjeldent sørgelig tall denne gangen.

Gro Skaar Knutsen er administrerende direktør i Peab Bjørn Bygg. Hun forteller til Building Supply at det er komplekse og sammenfallende faktorer som har ført til at selskapet har gått med så stort underskudd.

De nye fokusområdene under pandemien, ble etter hvert feilfokus

Knutsen mener at entreprenørbransjen er flinke til å omstille seg og å finne løsninger og at det er ekstremt mye fokus på akkurat det. For Peab Bjørn Bygg ble unntakstilstanden med nye løsninger så langvarig at det gikk for hardt utover lønnsomheten deres.

– Da Omikron kom, kastet den oss tilbake enda en gang. Igjen ble det fokus på andre ting enn god drift. Det førte til at vi mista fokus på endel andre ting som er viktig, sier Knutsen.

– Ledelsen i drift og på byggeplass håndterte alt det nye som kom, men da krav og restriksjoner var håndtert tilfredsstillende, hadde noe annet ramlet ut på den andre siden, sier Knutsen.

Normalsituasjon ble borte for lenge – det fikk konsekvenser

For Peab Bjørn Bygg ble unntakstilstanden med pandemi litt for lang. Den manglende ivaretagelsen av alle de normale tingene under pandemien, gav altfor store konsekvenser.

– Jeg kan ikke peke på akkurat hva årsaken er, men både struktur på opplæring og samhandling i prosjektene, har vært umulig for oss under pandemien. Det er noe vi har mistet, som tar litt tid å få tilbake. Det har vært vanskelig og vil fortsatt kreve mer tid for oss, sier Knutsen.

Tøffere klima for byggebransjen

Peab Bjørn Bygg er en av Nord-Norges største entreprenører med ca 430 ansatte. De har 1,5 milliarder kroner i ordrereserve og en stor portefølje. I 2022 hadde bedriften flere utfordrende prosjekter som bidro til det dårlige resultatet. Lønns- og prisstigning gjorde situasjonen vanskeligere i tillegg til at de hadde leveranseproblemer i forbindelse med krigen i Ukraina.

Varekostnadene økte med rundt 145 millioner kroner fra 2021 til 2022. Lønnskostnadene økte også med 15 millioner kroner.

– Vi må legge 2022 bak oss og satse på å levere et positivt resultat i 2023, sier Knutsen.

Prisstigning og for høy omsetningsvekst

Inntektene økte med 83 millioner kroner fra 2021, til 1,674 milliarder kroner i 2022. Likevel hadde bedriften et driftsunderskudd på 60 millioner kroner og et årsresultat før skatt på minus 50 millioner kroner.

– Vi har trolig hatt for stor omsetningsvekst som har medvirket til for mye å gjøre for oss, sier Knutsen.

Knutsen mener bedriften har tatt for mye risiko i 2022 og har hatt store tap på lønns- og prisstigning.

Peab Bjørn Bygg hadde ikke signert kontrakter med fast lønns- og prisstigning, noe de i fjor erfarte at var lite heldig.

Optimisme tross stopp i boligmarkedet

Til tross for stopp i boligmarkedet, er det flere grunner til optimisme i nord-Norge.

– Det er behov for byggeaktivitet i den blå næringen med hav og sjø, det grønne skiftet vil føre med seg økt aktivitet med behov for kraft. I turistnæringen kommer det også flere hoteller og flere prosjekter for Forsvaret, sier Knutsen.

Opphav og kilder: Intervju med Building Supply.

KLIKK for alle artikler i Building Supply.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Leder prosjekt på syv milliarder: En offiser og gentleman med ekstremt målfokus
Anleggsretro: Om de som sprengte i fjell
May Kine fra Karmøy: - Med tungbillappen i hånda skjønte jeg pappa sitt valg
Dagens cowboy: Massetransportør uten verken førerrett eller lastevett
E18 Vestkorridoren: Fire leverandører får konkurrere om Gjønnestunnelen
Scania stenger fabrikken: Skal bruke milliarder på ombygging og opplæring
Andre Nordiske Medier

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094