23948sdkhjf

Norwegian Hydrogen og PEAB skal fullføre Hellesylt Hydrogen Hub

Alt klart for byggestart for Hellesylt Hydrogen Hub.

OPPSTART AV HYDROGENPRODUKSJON: Nå har Norwegian Hydrogen og PEAB K. Nordang signert en kontrakt om totalentreprise for fullføringen av Hellesylt Hydrogen Hub.

Dette er den siste viktige kontrakten for prosjektet, og dermed ligger alt til rette for oppstart av hydrogenproduksjon på slutten av året i år.

Totalkostnad på hele prosjektet er ca 100 millioner kroner, sier Andreas Wenaas Østigård.

Skal produsere 1,3 tonn hydrogen i døgnet

– Hellesylt Hydrogen Hub vil produsere ca 1,3 tonn i døgnet. Dette er en liten produksjon i det store bildet, men Hellesylt er en viktig pilot for oss og for hydrogenbransjen i Norge, da det ved åpning vil være en av, om ikke Norges største, sier Østigård.

Østigård forteller også at hydrogen kan brukes til å produsere strøm til å lade anleggsmaskiner på byggeplasser som ikke er koblet til strømnettet.

Bruk av hydrogen som nullutslippsdrivstoff istedenfor batteri på anleggsmaskiner er også noe som kommer, fordi batteri ikke alltid egner seg.

Hydrogen kan også erstatte naturgass i for eksempel asfaltproduksjon, sier Østigård.

– Nullustlipp vil komme som krav i større og større grad på byggeplasser. Hydrogen er en viktig del av løsningen for å muliggjøre dette, sier Østigård.

fv. Marianne Nærø, Head of Projects i Norwegian Hydrogen, Andreas Wenaas Østigård, prosjekleder i Norwegian Hydrogen, Bernt Are Lervåg, distrikssjef PEAB K. Nordang AS, Arnfinn Framhus, prosjektleder i PEAB K. Nordang AS. Foto: Norwegian Hydrogen.

PEAB gjør klart for bygging i mai

Byggeprosessen begynner allerede i mai, og PEAB K. Nordang har ansvaret for å ferdigstille og gjøre alt klart for montering av selve prosessanlegget.

Dette innebærer grunnarbeid, asfaltering av området, støping av nødvendige betongfundamenter og etablering av voll og servicebygg. Altså, i praksis alt utenom ferdigstillingen av selve prosessanlegget for hydrogenproduksjon. Dette blir levert av det tyske selskapet FEST GmbH, og kommer som containermoduler i løpet av sommeren i år.

Produksjonsanlegget på Hellesylt vil være ferdigstilt i Q4 2023 og dermed kunne levere hydrogen i god tid før utslippsbegrensningene på Geirangerfjorden trer i kraft i 2026.

Hellesylt er et pilotprosjekt

– Vi i PEAB K. Nordang har lenge fulgt med på planene til Norwegian Hydrogen på Hellesylt. Det er et stort potensial for bruken av hydrogen i bygg- og anleggsbransjen, sier Bernt Are Lervåg, distriktssjef i PEAB K. Nordang AS i en pressemelding.

Norwegian Hydrogen har en stor portefølje av prosjekter i hele Norden som skal realiseres i løpet av de kommende årene. Prosjektet på Hellesylt vil være et viktig pilotprosjekt for å kunne demonstrere lokal produksjon og bruk av nullutslipps hydrogen som energibærer.

– Å komme i gang med produksjonen av grønt hydrogen på Hellesylt er en svært viktig milepæl for Norwegian Hydrogen, både fordi vi da når målet om oppstart av produksjon i løpet av året og fordi vi som selskap vil bygge erfaring og kompetanse som vi vil bruke i våre andre og fremtidige prosjekter, sier Marianne Nærø, Head of Projects i Norwegian Hydrogen.

Prosjektet Hellesylt Hydrogen Hub startet i 2019, for å utvikle og demonstrere en forsyningskjede for grønt hydrogen, med fokus i UNESCOs verdensarvområde Geirangerfjorden. I tillegg til å levere grønt hydrogen, har prosjektet som mål å utvikle bærekraftige løsninger for å utnytte biproduktene oksygen og varme, for å realisere det fulle potensialet i grønn hydrogenproduksjon. Et annet sentralt mål med prosjektet er å utvikle en løsning for høykapasitets maritim fylling av hydrogen for å utløse det maritime potensialet.

Norwegian Hydrogen AS er prosjekteier, mens Hyon AS, SINTEF AS, Gexcon AS, Tafjord Kraftproduksjon AS, Hexagon Raufoss AS, Stranda Kommune og Fiskerstrand Holding AS er sentrale samarbeidspartnere. Prosjektet er delvis finansiert av tilskuddsordningen Pilot-e og støttet av Innovasjon Norge og Norges forskningsråd. Total kostnad for prosjektet er omtrent 100 millioner kroner.

Norwegian Hydrogen AS skal bygge og drive et effektivt nettverk av produksjonssteder og distribusjonssystemer for hydrogen, skreddersydd for å møte fremtidens krav til nullutslippsdrivstoff i et bredt spekter av mobilitetssektorer og industrisegmenter. Selskapet har sterke industrielle eiere, som Flakk Group, Hexagon Purus, Hofseth International, Tafjord og Mitsui & Co., Ltd.

Norwegian Hydrogen har hovedkontor i Ålesund og de har også kontorer i Oslo, Narvik, Helsinki, København og Stockholm.

Opphav og kilder: Intervju med Building Supply og pressemelding fra Norwegian Hydrogen.

KLIKK for alle artikler i Building Supply.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094