23948sdkhjf

Treindustrien frykter tap av kompetanse i bransjen

Dårlige markedsutsikter medfører økt fare for permitteringer og risiko for investeringer i prosess.

UROLIG BRANSJE: Heidi Finstad, administrerende direktør i Treindustrien, forteller til Building Supply at 71 prosent av medlemsbedriftene i treindustrien forventer en forverring eller nedgang i løpet av de neste seks månedene.

– Det er en risiko for investeringer i prosess og fare for flere permitteringer, sier Finstad.

Om den generelle markedssituasjonen sier 62 prosent av medlemsbedriftene i Treindustrien at de opplever den som dårlig for øyeblikket.

Frykter tap av kompetanse i bransjen

Den største faren er at folk blir permittert. Videre kan dette føre til tap av kompetanse i bransjen, sier Finstad.

På spørsmål om hvor lenge bransjen tåler lav byggeaktivitet og lavt nysalg av boliger, svarer Finstad at risikoen er der allerede.

– Lønnsomheten i bransjen er borte. Det kan føre til langsiktige konsekvenser når markedet tar seg opp igjen.

Fall i salg av trelast nasjonalt og økning i eksport i mars

Salget i mars 2023 av trebaserte byggevarer som konstruksjonsvirke og øvrig hvit trelast faller nasjonalt med 26,68 prosent sammenlignet med samme periode i 2022 målt i volum, viser statistikk fra Treindustrien.

For impregnert som produkt faller det akkumulerte salget pr. mars målt i volum med 26,73 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. 

Det skriver Treindustrien i en pressemelding.

Akkumulert salg totalt i volum pr. mars i år er 16,6 prosent lavere enn samme periode i fjor.

Eksporten av trelast øker kraftig også i mars med en økning på 29,8 prosent sammenlignet med samme periode i 2022, ifølge SSB. Eksport av sagtømmer som råvare faller med 6,3 prosent i mars 2023 sammenlignet med samme periode i fjor.

– Salget fortsetter å falle inn i den viktigste sesongen for byggenæringen. Dette sammen med alvorlig fall i nyboligsalget viser at vi går dystre tider i møte, sier Finstad i pressemeldingen.

– Foreløpig har vi positive tall på eksport av trelast, lav kronekurs bygger opp under økt eksport i øyeblikket, sier Finstad. 

Opphav og kilder: Intervju med Building Supply og pressemelding fra Treindustrien.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093