23948sdkhjf

Protesterer mot avgift: Danske transportselskaper vil blokkere veiene

Danmark skal innføre CO2-basert avgift fra 2025. Det liker transportselskaper i landet svært dårlig.

TUNG PROTEST: 15. mai kan veier i Danmark bli blokkert av lastebiler.

Bakgrunnen er politisk enighet om å innføre CO2-basert avgift på danske veier. Innføringen av avgiften skal starte i 2025, og i 2028 skal avgiften dekke all offentlig vei i landet. Høyest avgift av alle kjøretøy får dieseldrevne lastebiler. Tungt.no omtalte den nye avgiften i starten av april.

Avgiften skal baseres på hvor langt kjøretøyet kjører, og på hvor høyt CO2-utslipp det har. En gjennomsnittlig dansk diesellastebil vil bli ilagt en avgift på 1,3 danske kroner per kilometer. Det svarer til drøyt 2 norske kroner. En elektrisk lastebil vil få en avgift på kun 0,2 danske kroner per kilometer.

I første omgang vil avgiften gjelde for lastebiler over 12 tonn. Fra 2027 skal den også gjelde for mindre lastebiler. Formålet med avgiften er at den skal bidra til å senke utslippene av klimagass med 70 prosent innen 2030.

Skal stoppe vareforsyningene

Nå varsler danske transportselskaper at de skal protestere mot avgiften 15. mai. Selskapene truer med å ramme hovedveier og trafikknutepunkter, og dermed stoppe vareforsyningen, skriver Lastbilmagasinet.dk.

Dråpen som har fått begeret til å renne over for transportselskapene er at regjeringen nylig avlyste en planlagt høring om innføringen av avgiften.

Gruppen, som kaller seg «Vejskatkomiteen», har varslet aksjonen på Facebook. Her er en av postene oversatt til norsk:

«Vi vil ikke lenger sitte med hendene i fanget. 15. mai kl. 06.00 er dagen. Da skal de få føle at de er folkevalgte og må gjøre som folket vil.»

Komiteen skriver videre:

«De skal få se at det er grenser for hva de kan trykke ned over ørene på folk.»

Kan bli langvarig

Gruppa oppfordrer til lokale aksjoner over hele landet, særlig på tilkjørsler til motorveier, i rundkjøringer på hovedveier og på innkjøringer til store industriområder. Samtidig understreker gruppa at sikkerheten må tas alvorlig, og at blokadene må skje der farta er lav.

Gruppa varsler dessuten at aksjonen vil komme til å vare i mer enn én dag – sjåførene skal aksjonere helt til kravene er oppfylt.

«Vi er flere tusen som er klare til å vise dem hvem som bestemmer», heter det i en Facebook-post.

Opphav og kilder: Lastbilmagasinet.dk

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078