23948sdkhjf

Moelven med godt resultat, men: - Vi går inn i krevende tider, sier konsernsjefen

Konsernsjefen forteller at det er vanskeligere enn noen gang å forutsi den videre økonomiske utviklingen.

FORTSATT USIKKERT: Moelven leverer et godt første kvartal, men det er fortsatt usikkerheten som rår.

Konsernet omsatte for 3.573 millioner kroner i første kvartal. Det er en nedgang på 372 millioner kroner sammenlignet med tilsvarende periode i 2022. Driftsresultatet i første kvartal endte på 129 millioner kroner.

Dette er et av de beste resultatene for første kvartal i Moelvens historie, selv om det er lavere enn rekordresultatet på 732 millioner kroner i første kvartal i fjor.

Det er flere grunner til at Moelven leverer et godt resultat i første kvartal. Divisjon Byggsystemer, som produserer limtre, byggmoduler og kontorinnredninger, gjør det betydelig bedre sammenlignet med samme tid i fjor.

Det internasjonale markedet for skurlast, eller sagede trevarer, har også bidratt sterkt til resultatet. Det samme gjelder den svenske delen av Wood-divisjonen. Der har Moelven en sterk posisjon innen plateproduksjon, og denne delen av virksomheten opplever en sterk opptur i et skandinavisk byggemarked som ellers er preget av nedgang og lav aktivitet.

– De private forbrukerne i Skandinavia er en viktig motor i markedet. Nå opplever mange at de høye kostnadene i samfunnet gjør at de må prioritere annerledes. Dette gjør at det private forbruket avtar og folk kjøper mindre trevarer, sier konsernsjef Morten Kristiansen i Moelven Industrier ASA.

Uklare framtidsutsikter

– Vi har snakket om usikkerhet siden pandemien, og vi har varslet at vi går inn i krevende tider. Framtidsutsiktene har på ingen måte blitt noe klarere, men vi er overbevist om at klimasmarte produkter og tjenester er viktigere enn noen gang. Store aktører som for eksempel Elgiganten velger limtre når de nå bygger et av Nordens største lager- og logistikkanlegg i Jönköping, sier Kristiansen.

Store forskjeller

Historisk sett er prisene på trevarer fortsatt høye, men økte kostnader gir likevel en lavere fortjeneste på produktene til Moelven.

– Vi opplever nå store forskjeller innad i konsernet. Våre eksporterende enheter nyter godt av en rekordsvak norsk og svensk valuta, mens selskapene våre som retter seg mot hjemmemarkedet opplever tøffere tider som følge av en sterk nedgang i byggemarkedet, sier Kristiansen.

Det har blant annet gjort seg synlig gjennom nedskjæringer ved byggmodulvirksomheten vår i Norge og Sverige, samt de pågående permitteringene ved Moelven Limtres avdeling i Agder, sier Kristiansen.

Fortsetter å investere

Konsernsjefen påpeker at etter to gode år er Moelven totalt sett i en finansiell sterk posisjon.

– Vi fortsetter å jobbe etter de langsiktige strategiene som er lagt. Vi investerer nå i nye og mer energieffektive tørker ved flere av anleggene våre på norsk og svensk side. Dette styrker konkurransekraften og framtiden til våre viktige hjørnesteinsbedrifter på Biri, Braskereidfoss og i Torsby, sier Kristiansen.

I tillegg utvider Moelven kapasiteten og moderniserer på Edane og i Karlskoga. En ny pelletsfabrikk, etter modell av fabrikken vår på Sokna, skal også reises i Karlskoga for å øke den lokale verdiskapningen av restråstoffet fra sagbrukene våre i Värmland.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Moelven

KLIKK for alle artikler i Building Supply.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094