23948sdkhjf

Strømforbruk på byggeplass kartlegges - kan det bli bedre?

Under utbyggingen av det nye Tøyenbadet kjører Cramo nå sin første testpilot for kartlegging av strømbruk i byggeprosjekter.

BRUK MINDRE STRØM: Det er enkelt i de tusen hjem, så da bør det jo være kurant også på byggeplassen - om man bare skaffer seg bedre oversikt over forbruket.

Espen Tran-Thorsen er forretningsutvikler i Cramo.

Han forteller til Building Supply at utleieselskapet Cramo siden november i fjor jobbet med et pilotprosjekt ved det nye Tøyenbadet. 

– Det er opp til kundene hvordan den nye innsikten brukes, sier Tran-Thorsen.

Detaljert oversikt time for time

– I første omgang brukes Cramo Smart Control for å gi detaljert informasjon om energiforbruket. Totalt forbruk per time og per dag samt hvordan dette er fordelt på byggeplassen, sier Tran-Thorsen.

– Innsikten gjør kunden i stand til å se resultatet av endringer de gjør, sier Tran-Thorsen.

– Hvilken effekt har det for eksempel å justere temperaturen på brakkeriggen? Det er opp til kundene hvordan de bruker innsikten de får gjennom Cramo Smart Control, sier Tran-Thorsen.

Tran-Thorsen forteller at etter hvert som de utvider Cramo Smart Control med flere prosjekter og mer data ønsker de å kunne vise til «referanseprosjekter» som kundene kan sammenligne sitt eget energiforbruk med.   

Det er Oslobygg KF som står ansvarlig for renovasjon og utbygging på det nye Tøyenbadet.

Kan avdekke årsaker til plutselige hopp i forbruket

I pilotprosjektet er det strømsensorer i tilknytning til viktige elementer som brakkerigger, kraner og ladere til elektriske maskiner.

Prosjektledere kan se et øyeblikksbilde av forbruket på byggeplassen og få rådata via et API. Det vil da være mulig å sammenlikne forskjellige tidsperioder, prosjekter eller maskiner.

– I praksis kan informasjonen være rimelig detaljert, et plutselig hopp i forbruket på brakkeriggen kan for eksempel skyldes varmetap fra et åpent vindu i brakkeriggen.

Men den viktigste dataen får man fra maskiner, utstyr og bygg over tid, noe som kan benyttes som referanse i andre prosjekter. Det er dessuten viktig å kartlegge hvor mye strøm som kreves til enhver tid, slik at man kan sikre at nettet er tilpasset, sier Tran-Thorsen.

Opphav og kilder: Intervju med Building Supply og pressemelding fra Cramo

KLIKK for alle artikler i Building Supply.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.14