23948sdkhjf

Europeisk storkontroll: Hver fjerde lastebilsjåfør bryter reglene

TUNG KONTROLLAKSJON: 235.000 lastebiler og busser ble kontrollert i Roadpols aksjonsuke i mai. Kontrollørene fant 38.589 regelbrudd. Alvorlige brudd øker kraftig.

Samarbeidsorganisasjonen for europeisk vei-politi er bekymret. Tall Roadpol har samlet inn, viser at det var 50 prosent flere alvorlige regelbrudd i år sammenlignet med en tilsvarende aksjon samme tid i fjor.

Dette er regelbrudd der lastebilen eller bussen blir holdt tilbake – enten til sjåføren har tatt hvilen vedkommende hadde hoppet over, eller ordnet lasten slik at den er i henhold til regelverket.

Totalt sett ble det funnet mer enn 38.000 brudd på regelverket sjåfører og transportselskaper skal overholde. De aller fleste av disse bruddene handlet om lastebiler – politiet fant uregelmessigheter ved hver fjerde kontrollerte lastebil  For busser var tallene langt penere.

- Kontroller trengs

- Dette viser at godstrafikk utgjør en stor fare i veitrafikken, og at kontrollvirksomhet fortsatt er nødvendig, sier Roadpols operasjonssekretær Henk P. Jansen i en nyhetsmelding fra Roadpol.

Blant regelbruddene som ble avdekket i storkontrollen, var det brudd på kjøre- og hviletida, feil bruk eller manipulasjon av fartsskriver og tekniske overtredelser (inkludert overvekt og manglende sikring av last) det kontrollørene hyppigst fant. I tillegg ble det holdt fartskontroller i storaksjonen.

Flere manipulerer fartsskriveren

Ifølge Roadpol oppdages det flere og flere forsøk på manipulasjon av fartsskrivere. Jansen i Roadpol sier at den økonomiske gevinsten ved dette jukset blir totalt overskygget av det økte risikopotensialet.

173 tungbilsjåfører ble tatt med promille i blodet i aksjonen. I tillegg hadde 26 sjåfører inntatt ulovlige stoffer. På 2695 tunge kjøretøy, de aller fleste lastebiler, ble det funnet alvorlige tekniske feil.

Aksjonen fant sted fra 8. til 14. mai og bar navnet «Operation truck and bus».

Opphav og kilder: Nyhetsmelding fra Roadpol

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062