23948sdkhjf

Nikola: Flere elektriske lastebiler ødelagt av brann – og hver fjerde ansatt må gå

TUNG TID: Det går ikke på skinner for tida for Nikola, som bygger lastebiler som går på alternativt drivstoff. Kutt følges av nye kutt, og før helga var det brann i flere elektriske lastebiler.

Nikola er en lastebilprodusent som satser på alternativer til diesel. Selskapet har gjennom sin levetid på ni år varslet at de først satset på gass-lastebiler, deretter hydrogenlastebiler og så elektriske lastebiler.

Det er de to siste områdene det satses på i dag. Gass-lastebilene er ute av bildet, mens hydrogenlastebilene ennå ikke er på plass.

I 2017 skrev Tungt.no at «Hydrogen-trucken kommer før du tror». Da presenterte Nikola og Bosch en plan om å ha hydrogenlastebilene klare til 2021. TINE var et av selskapene som tegnet seg opp for en hydrogen-Nikola for noen år siden. Flåtesjef Rune Rambraut i TINE sier til Tungt.no at de ikke har hørt noe fra Nikola på veldig lenge. 

270 ble sagt opp – det svarer til hver fjerde ansatt

I forrige uke ble det kjent at Nikola skal stramme inn på utgiftene, hvilket betydde at 270 ansatte måtte finne seg annet å gjøre. Dette betyr at hver fjerde ansatt måtte gå, og dette skjedde bare noen uker etter forrige runde med oppsigelser.

Men dårlige nyheter hoper seg av og til opp. Fredag begynte det å brenne i flere elektriske Nikola-lastebiler ved hovedkvarteret i Phoenix i Arizona, USA. Bilder fra hendelsen viser at minst fire lastebiler ble totalskadd. Fem lastebiler ble kjølet ned med vann for å hindre brannen i å blusse opp.

Nikola mistenker at brannen er påsatt

Nikola sa i en uttalelse at en ukjent bil var blitt sett på området før brannen startet, og at de mistenkte en kriminell handling. Aksjekursen til selskapet falt 8 prosent da nyheten ble kjent, melder CNN.

I mai ble det kjent at Iveco tar over fullt eierskap i fellesforetaket i Ulm i Tyskland. I praksis betydde dette at Iveco overtar Europa, mens Nikola får lisens for Iveco S-Way-teknologi for Nord-Amerika.

I 2020 ble Nikola anklaget i en rapport for å overdrive hvor langt prototypene til selskapet var kommet, og for å overdrive verdien av inngåtte avtaler. En tidligere toppsjef ble i 2022 funnet skyldig i å ha villedet investorer og kreditorer, ifølge Wikipedia.

Opphav og kilder: CNN, Elektrec, Wikipedia, tidligere artikler på Tungt.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094