23948sdkhjf

OBOS: Boligsalget mer enn halvert

Årsaken kan være at situasjonen er så usikker at folk velger å være avventende.

SELGER UNDER HALVPARTEN: OBOS solgte 875 boliger til en verdi av 4,3 milliarder kroner i første halvår 2023. Sammenlignet med samme tid i fjor er det en nedgang i antall solgte boliger på 58 prosent.

– Pris- og renteøkninger har gjort folk mer avventende og det slår inn i nyboligmarkedet, sier konsernsjef i OBOS Daniel Kjørberg Siraj.

Siraj sier at man ved inngangen av året trodde at renteøkningene skulle være over før sommeren, men at det nå vil ta lengre tid.

– Jeg tror markedet vil bedre seg når folk vet hva de har å forholde seg til; i den forstand at man får et tydelig signal fra Norges Bank om at nå er rentetoppen sannsynligvis nådd. Vi må imidlertid smøre oss med litt mer tålmodighet og forventer derfor et tregt nyboligmarked godt ut i 2024, sier Siraj.

Mange boliger under bygging

I første halvår ble det satt i gang bygging av 832 boliger og OBOS har nå 6.532 boliger under bygging. Salgsgraden på boligene under bygging er på 65 prosent.

– Et svakere boligsalg gjør at vi må tilpasse byggingen vår deretter, men vi setter ikke alt på vent. Vi har en byggetakt som er på linje med etterspørselen vi ser nå og forbereder flere prosjekter på byggestart dersom byggekostnader og salg blir tilfredsstillende. Samtidig har vi satt i gang mange prosjekter de siste par årene og har et stort antall boliger under bygging totalt, noe som er viktig for boligforsyningen i årene som kommer, sier Siraj.

Håper på rask lovendring og økt reguleringstakt i kommunene

Boligkjøpsmodellene Deleie og Bostart skal gjør inngangen på boligmarkedet enklere for flere grupper. Også inn i 2023 blir mange boliger solgt med disse modellene, og 152 av boligsalgene var enten med Deleie eller Bostart.

– I sommer sendte regjeringen et forslag til endringer i borettslagsloven ut på høring. Dette vil åpne opp for at vi kan tilby flere Deleie-boliger i et borettslag og muliggjøre økt tempo i boligbyggingen, sier Siraj.

Opphav og kilder: Pressemelding på OBOS.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078