23948sdkhjf

Killingmo-tiltalen: Den pikante detaljen er et angivelig datainnbrudd

TUNG TILTALE: Så langt er få detaljer kjent fra tiltalen mot to ansatte i Killingmo Freseservice AS. Men går vi halvannet år tilbake i tid, inneholder sakskomplekset en svært spesiell vri.

Dette er saken

  • I august 2021 ble Killingmo Freseservice AS anmeldt til politiet av Statens vegvesen for brudd på bestemmelsene om arbeidstid og arbeidsfri.
  • august ble Killingmo Freseservice ilagt et forelegg på 6,2 millioner kroner. I tillegg ble to ansatte tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven og for å ha forfalsket selskapets timelister.
  • Ifølge politiet er det avdekket henholdsvis 3179 og 4834 brudd på bestemmelsene om arbeidstid og arbeidsfri over en periode på to år og fem måneder fra mai 2019.
  • Daglig leder André Killingmo sier seg i en skriftlig uttalelse uenig i politiets vurderinger.
  • Killingmo har anmeldt en konkurrent for datainnbrudd. Killingmo mener at materiale fra datainnbruddene er blitt sendt over til Statens vegvesen.

Politiet har ennå ikke har oversendt tiltalen til retten. Før dette skjer, vil politiet ikke gi ut tiltalen til pressen, opplyser pressevakten ved Øst politidistrikt. Dette er grunnen til at svært få detaljer er kjent rundt grunnlaget for forelegget og tiltalen.

Noe av det mest sentrale i saken er hva slags avtaler som er inngått mellom de ansatte og selskapet, og om disse avtalene er gyldige. Killingmo Freseservice mener at det er inngått en tariffavtale.

- Hvis avtalen står seg, så faller hele saken, mener advokat Anders Brosveet i advokatfirmaet Elden.

Han representerer selskapet Killingmo Freseservice AS. De to ansatte som er tiltalt, har Ragnhild Martinsen i advokatfirmaet Økland som advokat. Hun sa onsdag til Tungt.no at fokus nå var på å gjøre seg kjent med tiltalen. Daglig leder André Killingmo sa i en skriftlig uttalelse onsdag at anklagene var urettmessige. Hele uttalelsen kan du lese her.

Advokat Brosveet sier at det ikke er aktuelt for bedriften å godta forelegget på 6,2 millioner kroner.

Tips med ukjente kilder

I 2018 fikk Statens vegvesen de første tipsene om at det angivelig foregikk uregelmessigheter i Killingmo Freseservice AS. Ifølge en pressemelding fra Vegvesenet forsikret bedriften da at det var ryddet opp i forholdene.

Men seinere fikk Statens vegvesen nye tips. Det ulovlig arbeidet skulle ha fortsatt, og det skulle ha vært tatt grep for å skjule det. I august 2021 anmeldte Vegvesenet selskapet til politiet.

Statens vegvesen skriver ikke hvor tipsene kom fra. Det gjør heller ikke politiet i pressemeldingen som ble sendt ut tirsdag.

Anklager om datainnbrudd, og razzia i Moss

Det som er kjent, er at Killingmo Freseservice tidligere har anklaget en konkurrerende bedrift, Asfalt Remix AS, for å ha begått datainnbrudd i Killingmos systemer. I januar 2022 gjennomførte namsmannen i Moss det NRK Beta beskrev som en koordinert razzia på tre adresser i Østfold. Målet var å sikre alle datamaskiner og mobiltelefoner som tilhørte en leder i Asfalt Remix.

Daglig leder André Killingmo (bildet under) mente den gangen at lederen i Asfakt Remix sto bak en svertekampanje, og at dette ledet til at Statens vegvesen etter hvert anmeldte Killingmo Freseservice. Killingmo mente at hans selskap var blitt utsatt for industrispionasje. Timelister som angivelig skulle ha blitt hentet ut av datasystemet til Killingmo, skulle ha blitt videresendt til Statens vegvesen.

Det angivelige datainnbruddet var blitt avdekket av firmaet Agenda Risk, som Killingmo Freseservice hadde leid inn for å undersøke saken.

Killingmo anmeldte dette forholdet til politiet. To måneder seinere sendte Killingmo inn en ny anmeldelse. Ifølge bedriften hadde utredningen til Agenda Risk da avslørt at datainnbruddet kom fra Asfalt Remix. Uautoriserte pålogginger hos Killingmo Freseservice skulle ha kommet fra en IP-adresse knyttet til Asfalt Remix, skrev NRK Beta.

– Det er godt å få bekreftet antagelsene, men samtidig skuffende og overraskende at en konkurrent begår datainnbrudd og industrispionasje for å skade oss, sa André Killingmo til NRK Beta den gang.

Lederen i Asfalt Remix ville ikke la seg intervjue av NRK Beta. Via advokat ble det gitt en uttalelse der det blant annet sto følgende:

– Vi merker oss at Killingmo Fresersevice AS ved Andre Killingmo er opptatt av å kommentere prosesser selskapet selv har igangsatt mot mine klienter.

Hvor står tvistesaken i dag?

Tungt.no har forsøkt å finne ut av hva som har skjedd med anmeldelsene fra Killingmo Freseservice. Øst politidistrikt har foreløpig ikke svart på vår henvendelse.

Killingmo Freseservices advokat i tvistesaken med Asfalt Remix hadde onsdag ikke anledning til å snakke med Tungt.no. Advokat Emanuel Feinberg, som representerer Asfalt Remix AS, kan bekrefte at det hverken foreligger noen tiltale eller siktelse for forhold Killingmo Freseservice har anmeldt.

Opphav og kilder: Originalartikkel fra Tungt.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078