23948sdkhjf

Nytt kamera kan avsløre flere brudd på trafikkreglene – politi i flere land er interessert

TUNG INTERESSE: Politiet i Nederland har utviklet et kamera som blant annet kan avsløre ulovlig mobilbruk. Flere land har meldt sin interesse.

MONOCam er navnet nederlandsk politi har gitt spesialkameraet, melder Roadpol, som er en sammenslutning av trafikkpoliti i en rekke land i Europa. Også Norge er med i samarbeidet.

I Nederland har kameraet vært i bruk i to år. Kameraet skal kunne avsløre om en sjåfør holder en mobiltelefon, selv om den blir holdt lavt bak rattet.

Nederlandsk politi satte i gang utviklingen av kameraet da det ble klart for dem at mobilbruk under kjøring var et økende problem.

- Det fantes lite av lignende systemer på markedet den gang, så vi bestemte oss for å utvikle det selv, sier en leder i nederlandsk trafikkpoliti.

Internasjonal interesse

Ifølge Roadpol har politi fra andre land vist stor interesse for kameraet, som kan henges på bruer over veien. Nylig var en delegasjon fra Luxembourg (bildet under) i Nederland for å se nærmere på kameraet. Delegasjonen fikk informasjon om hvordan kameraet blir brukt og om hvordan bruken er hjemlet i nederlandsk lov.

Om kameraet avdekker lovbrudd, starter en automatisert prosess som ender med krav om betaling av det som tilsvarer et forenklet forelegg. Denne delen av trafikkovervåkingen er med andre ord ikke ulik det som skjer når et fartskamera har avdekket at noen bryter fartsgrensa i Norge.

Flyttbart, og ingen skilting

Kameraet kan flyttes, i motsetning til norske fartskamera. I flere land i Europa er det heller ikke noe krav om at kamerakontroller skal varsles med skilt, slik det gjøres i Norge.

Opphav og kilder: Roadpol

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094