23948sdkhjf

Selvkjørende gruvelastebiler: Sju Volvo FH-er kjører uten sjåfør hos Brønnøy Kalk

KJØRER UTEN HJELP: Volvo Autonomous Solutions har nå tatt sjåføren helt ut av sju Volvo FH-lastbiler i et dagbrudd i Velfjord i Nordland.

Volvo Autonomous Solutions beskriver selv dette som en milepæl der selskapet er først i verden innen sitt felt.

De sju Volvo FH-ene er nå helt autonome innenfor et bestemt område. Dette betyr at de kjører uten at de har sikkerhetssjåfør om bord, slik de har hatt til nå.

Lastebilene er selvsagt ingen standardprodukter. Volvo Autonomus Solutions har bygd inn det de kaller en virtuell sjåfør. Denne sjåføren, som altså ikke er av kjøtt og blod, men bygd av et intrikat samspill mellom sensorsystemer, nødvendig infrastruktur og datastyring, er nå blitt dyktig nok til å takle krevende forhold.

Krevende forhold møter high tech

I gruveanlegget til Brønnøy Kalk er det bratte stigninger, krevende vær og lange partier med mørke tunneler, ifølge beskrivelsen fra Volvo Autonomus Solutions. Når hjullastersjåføren er klar til å laste opp lastebilen, gir han et signal til lastebilen via en berøringsskjerm.

Lastebilene går i skytteltrafikk mellom bruddene og knusemaskinen. Prosjektet startet i 2018, og da Tungt.no omtalte oppstarten samme år, het det at transportstrekningen var fem kilometer lang.

- Nå kan vi utnytte fordelene

- Vi tok i bruk autonome lastebiler av flere grunner – sikkerhet, effektivitet og fleksibilitet. Når sikkerhetssjåføren nå tas bort, kan vi virkelig utnytte disse fordelene og øke konkurranseevnen i denne barske industrien, sier Raymond Langfjord, daglig leder i Brønnøy Kalk i nyhetsmeldingen fra Volvo Autonomous Solutions.

Bedriftsløsningen går ut på at i stedet for få kjøpe lastebilene selv, så kjøper Brønnøy Kalk transportkapasiteten fra Volvo Autonomous Solutions. Dette inkluderer alt fra selve teknologien med tilhørende infrastruktur til opplæring og vedlikehold.

Opphav og kilder: Nyhetsmelding fra Volvo Autonomous Solutions

Kommenter artikkelen (1)
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094