23948sdkhjf

Lær mer om tøffe tider i næringslivet - skal man velge nedbemanning eller permittering?

TUNGE BESLUTNINGER: Thorkil H. Aschehoug er er advokat og leder av Advokatfirmaet Grettes arbeidslivsavdeling.

Grette-advokatenes observasjoner får også støtte fra NHOs siste medlemsundersøkelse. Her svarte et stort flertall av medlemsbedriftene at de venter en forverring fremover.

Akilleshælen er hvordan man går frem. Det handler rett og slett om å følge arbeidslivets spilleregler, forklarer arbeidsrettsadvokaten.

Det store spørsmålet for nesten alle bedriftsledere i slike situasjoner er derfor naturlig nok å redusere kostnader.

Riktige prosesser er avgjørende

Grettes arbeidsrettsspesialister har de siste månedene merket pågang fra virksomheter som ønsker råd om hvordan bemanningen kan effektiviseres.

- Dette er veldig naturlig. Kostnader knyttet til bemanning er ofte de tyngste å bære i lavkonjunktur, sier Aschehoug.

- Permitteringer og eller nedbemanning er da ofte løsningen. Og det er egentlig ikke så vanskelig å begrunne. Bedriftene har som regel gode grunner i massevis. Akilleshælen er hvordan man går frem. Det handler rett og slett om å følge arbeidslivets spilleregler, forklarer arbeidsrettsadvokaten.

- Man kan gjerne si at «djevelen ligger i prosessen». Som arbeidsgiver kan du ha så prekær situasjon du bare vil, men bommer du på prosessen så kan det hele falle som et korthus. Og så må du til å plastre og reparere med dyre sluttpakker, legger han til.

Omdømmeperspektivet må få oppmerksomhet 

Verken han eller Grette-partner Hege G. Abrahamsen er derfor i tvil om at ressursene som HR og ledelsen bruker på å planlegge slike prosesser, er en god investering. Men når de anbefaler å holde seg nøye til spillereglene i arbeidslivet, så har han ikke blikket bare rettet mot virksomhetens umiddelbare økonomiske situasjon.

- I slike krevende prosesser er det for gjort å glemme det langsiktige omdømmeperspektivet. Dersom arbeidsgiver gjennomfører en forsvarlig prosess, da vil de som rammes forlate bedriften med et inntrykk av at «dette var leit, men jeg fikk i hvert fall en fair behandling», forklarer Aschehoug.

Motsatt, altså etter en dårlig prosess, er risikoen for ex-ansatte som i årevis snakker ned sin tidligere arbeidsgiver. Og med det kan gjøre det vanskelig å rekruttere når det igjen blir behov for dette.

- Husk også en annen lettglemt faktor: Gode prosesser betyr at de som er igjen, og det er det jo om man ikke legger ned, kan kjenne på en trygghet for at arbeidsgiveren deres følger spillereglene.

 - I motsatt fall kan du risikere at kompetente ansatte flykter fra bedriften fordi endringsprosessene oppleves som vilkårlige, påpeker arbeidsrettsspesialistene i Advokatfirmaet Grette.

Følg med på webinar, bli klok (ere) på et tungt emne

Er du bedriftsleder, eller bare generelt interessert: Grettes arbeidsrettsadvokater holder et kortwebinar tirsdag 17. oktober kl. 09:00-09:45, med tittelen «Permittering og nedbemanning – hva bør arbeidsgiver velge?»

Her gir de en gjennomgang av:  

  • valget mellom permittering og nedbemanning
  • hvordan gjennomføre en god prosess enten det permitteres eller nedbemannes?
  • hva betyr i sammenhengern de nye konsernreglene som trer i kraft 1. januar 2024?

Webinaret er gratis, men krever påmelding. LINK HER.

Opphav og kilder: Tungt samarbeid med Grette

KLIKK for alle artikler i Konkurser og nedbemanning.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047