23948sdkhjf

Kontroll på kontinentet: Land etter land har gjeninnført grensekontroller

MER KONTROLL: Sikkerhetsvurderinger har ført til at 12 land i EU har begynt å kontrollere grensene sine igjen.

Italia og Slovenia er de to siste landene som har meldt at de gjeninnfører grensekontroller. Utviklingen er den motsatte av det som var hensikten med opprettelsen av Schengen-området. Da var det «fri flyt» som var målet.

Bakteppet er økt spenning internasjonalt – i Ukraina fortsetter Russland sin angrepskrig, og i Midtøsten har uroligheter blusset kraftig opp – samt større behov for å sikre seg mot trusler utenfra.

Midlertidig, men kan forlenges

Italia og Slovenia gjeninnførte begge grensekontroller 21. oktober. Slovenske myndigheter understreket at kontrollene skulle utføres så smidig som mulig, og at køer skulle minimeres, skriver Trans.info.

Kontrollene er hjemlet i en egen artikkel i Schengen-avtalen som tillater midlertidig kontrollvirksomhet. Kontrollene kan bli forlenget dersom myndighetene mener at det er behov for det.

Flom av asylsøkere

Tyskland var først ute med å begynne å kontrollere grensen sine mot Polen og Tsjekkia. Dette skjedde 26. september. Her er kontrollene begrunnet med et økende antall asylsøkere. I oktober innførte Tyskland også kontroller på grensen mot Østerrike og Sveits.

Danmark begynte å kontrollere grensa mot Tyskland i midten av oktober. Disse kontrollene skal etter planen vare i et halvt år.

I oktober har også Tsjekkia og Polen innført kontroller på grensa mot Slovakia. Også Østerrike kontrollerer grensa mot Slovakia.

Dette trigget et svar fra Slovakia, som innførte kontroller på sin side av grensa.

Opphav og kilder: Trans.info

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.064