23948sdkhjf

Video med 118 millioner visninger: Verdens beste lastebilreklame er blitt ti år

DRØY SPAGAT: Du kan mene hva du vil om hvem som lager de beste lastebilene. Kan vi bare være enige om at Volvo står bak den beste lastebilreklamen?

«The Epic Split» kalles den bare, Volvos reklamefilm. 118 millioner ganger er den sett på Youtube, etter at den «gikk viralt» da den ble sluppet 13. november 2013. Etter ni dager var den vist 40 millioner ganger. En reklamefilm for dynamisk styring i lastebilmodellen Volvo FM kunne faktisk gå bananas på nettet.

Det kunne ikke skjedd uten en actionhelt.

Ett opptak

Jean-Claude Van Damme er i nærbilde. Med ru heltestemme forteller han om en kropp som er ”crafted to perfection”, og ja, det er sin egen kropp han snakker om. Ansiktet til den da 53 år gamle Van Damme ser også «crafted» ut, av plastiske kirurger.

Han har beina som skal utfordre fysikkens lover, sier stemmen, og tankesettet som skal til for å mestre «the most epic of epic split».

Så panorerer kamera ut. Lastebilene rygger litt fra hverandre. Van Damme siger ut i spagaten, stående på speilene. Svevende Enya-musikk setter tonen når hun fløtemykt messer «who can say where the road goes». Spansk morgensol skaper stemningen på den nedlagte flyplassen.

Jo, det er episk. Filmsnutten vant priser i fleng, men den største æresbevisningen var kanskje alle parodiene som ble lagd etterpå. (Den beste av dem finner du i bunnen av saken.)

Skjedde det virkelig?

Men var det virkelig? Gikk Van Damme faktisk ut i spagat mellom lastebiler som rullet i revers? Hvordan kunne säkerhetsbolaget Volvo fra Folkhemmet finne på å utsette noen for noe slikt?

Spørsmålene surret rundt på verdensveven med så stor kraft at verdenskjente aviser tok tak i det. Wall Street Journal intervjuet Volvos pr-manager Anders Vilhelmsson to dager etter at filmen ble sluppet. Da var den allerede sett åtte millioner ganger.

- Stuntet er ekte og tatt i bare ett opptak. Det er et vågalt stunt, men vi hadde full kontroll. Det var aldri noen virkelig fare involvert.

For selvsagt er det noe vi ikke kan se i filmen. Van Damme var festet til sikkerhetsliner, og føttene står på små plattformer som ikke synes. Føttene var imidlertid ikke festet til plattformene på speilene.

- Vi rigget ham sånn at han selvsagt ikke ville dø om han falt. Vi ville ikke ha ansvaret for å ha drept «the Muscles from Brussels», sa filmskaperen Andreas Nilsson til avisen.

Lastebilene ble kjørt i revers fordi «vi vet alle at det er vanskeligere å rygge», sa Vilhelmsson til avisa. Lastebilene rygget ifølge Wikipedia i 25 kilometer i timen.

- Vi mente at det ville være den ultimate testen, å rygge to lastebiler mens noen sto i spagat på speilene. Og vi visste at om det var én som kunne gjøre det, så var det Van Damme.

Men hva var det Volvo skulle selge, egentlig?

Jo, det var altså denne dynamiske styringen, som skulle være både mer avslappet og mer presis enn konvensjonell styring. Systemet kombinerte hydraulisk servostyring med en elektrisk motor som mottok 2000 elektroniske signaler i sekundet fra lastebilens sensorsystem.

Om styringen var et svar på stabilitetsproblemer som hadde rammet Volvo noen år før, skal være usagt. Vår søsterpublikasjon TransportMagasinet hadde på 00-tallet flere reportasjer om manglende stabilitet i Volvo FH versjon 2. Abonnenter kan lese mer om dette på side 56 i TransportMagasinet nr. 5.

Men tilbake til alle parodiene som kom etter spagatfilmen. Vår favoritt kan du se her – og selvsagt er det den med Chuck Norris i spagaten mellom vingetuppene på to fly fra US Air Force, med et «juletre» av fallskjermsoldater stående på cowboyhatten sin.

KLIKK for alle artikler i EKSTRA Tungt.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.111