23948sdkhjf

Trafikkorken vokser i Panamakanalen - kønummer auksjoneres til ville priser

TUNGT PROBLEM: 145 skip står i kø, og lav vannstand kan redusere kapasiteten i Panamakanalen ytterligere.

Panamakanalen pleier å være super-snarveien mellom Atlanterhavet og Stillehavet. Ti timer i sluser og på innsjø gjennom jungelen erstatter en særdeles drøy runde rundt Sør-Amerika for skip mellom USAs østkyst og Sørøst-Asia.

Men nå er det blitt propp i systemet. For ti dager siden sto 114 skip i kø. Nå er køen vokst til 145 skip, viser tall fra Leth Agencies Panama sitert av SCMNews.dk.

Reservoaret rammet av tørke

Årsaken er tørke. Slusene i kanalsystemet fylles av vann fra Gatun-innsjøen, som fungerer som reservoar for sluse-vann. Normalt ligger Gatun rundt 26 meter over havnivået, men tørken har fått vannstanden til å falle. Om den faller for mye, vil det ikke være nok vann i sjøen til å fylle slusene.

Køene har bygd seg opp over lang tid. Sommeren var tørr, og det har høsten også vært. Nedbørsmengden i oktober var den minste siden 1950.

I november så kanalen seg nødt til å innføre nye restriksjoner. Nå er det kun 25 skip som slipper igjennom daglig, mot normalt 36.

Kan kjøpe seg bedre kølapp på auksjon

Det finnes et auksjonssystem for dem som har det travelt. Ulike nettsteder har i høst meldt om ville priser for en bedre «kølapp». Rekorden er etter det vi kan se 4 millioner dollar, eller 42,5 millioner kroner, som Maritime-Executive.com meldte om for halvannen uke siden.

I tillegg kommer normalavgiften for å passere, og totalprisen kan dermed nå snaut 48 millioner kroner.

Ifølge Blomberg har prisene ført til at noen rederier har gitt opp å vente. Et gass-skip fra Anchorage ved Stillehavet, med Houston, Texas som mål, er blant dem som har gitt seg ut på reisen rundt hele Sør-Amerika.

I februar kan antall skip bli satt ned enda mer, til bare 18 skip i døgnet.

Opphav og kilder: SMCNews.dk, Maritime-Executive.com, Wikipedia m.fl.

KLIKK for alle artikler i Logistikk vei sjø bane fly.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109