23948sdkhjf

Lastebilsjåfør med utgått traktor-førerkort fraktet snø på sommerdekk

NEDSNØDD: To lastebiler som fraktet snø utmerket seg i kontroll på Romerike – og det var ikke på den gode måten.

Det er travle tider for dem som rydder snø i deler av landet. For to sjåfører med snø på planet var det kanskje for travelt til at de rakk en liten konsekvensvurdering.

Begge ble stoppet i en langtidskontroll på Jessheim trafikkstasjon og Minnesund kontrollstasjon. Kontrollen startet søndag klokka 18 og varte helt til torsdag klokka 02.

Den ene lastebilen ble til og med stoppet to ganger – med akkurat samme feil og mangler. Men først til ham med sommerdekkene.

Hadde bare traktorlappen – og den var utgått

Og her har vi et klassisk tilfelle av der noe er feil, så er det gjerne mer.

  • For det første var det bare prøveskilt på den norske lastebilen som fraktet snø, og det er ikke tillatt ved ordinær transport. Dermed ble skiltene skrudd av.
  • For det andre hadde den to utslitte dekk.
  • For det tredje hadde den to sommerdekk.
  • For det fjerde manglet alle kjettinger
  • Dette ga gebyrer på til sammen 11.600 kroner.

Men utfallet av kontrollen skulle bli enda verre for sjåføren. I tillegg viste det seg at vedkommende aldri hadde hatt førerrett for annet enn traktor, og at denne retten gikk ut i 2011. Slikt blir det anmeldelse av.

Ingenting var rettet – og mer var kommet til

En annen lastebil med samme last ble altså stoppet to ganger i kontrollen, med to døgns mellomrom.

Første gang var natt til mandag. Kontrollørene fant fire dekk med for liten mønsterdybde, som ga 8000 kroner i gebyr. Videre manglet bilen vognkort (500 kroner), og sjåføren brukte ikke sjåførkort til å registrere kjøre- og hviletid. Dette førte til anmeldelse.

Men resulterte dette i noe? Åpenbart ikke.

Natt til onsdag var det på’n igjen. Samme bil med samme fører ble tatt inn til kontroll. Den viste at dekkene ikke var skiftet, og vognkortet var like borte som sist. Dermed ble det 8500 kroner i gebyr igjen. Men det var mer å finne:

«I denne kontrollen ble også fører anmeldt for dårlig lastsikting da snø/is holdt på å falle av lasteplanet, heter det i kontrollrapporten.

I alt resulterte kontrollen i seks anmeldelser.

Opphav og kilder: Statens vegvesen

KLIKK for alle artikler i Trafikk og utekontroll.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.157