23948sdkhjf

KI på jobb? 35 prosent av eiendomsbransjen i Norge bruker allerede KI-baserte verktøy

INNLEGG: En ny europeisk undersøkelse gjennomført av Strand Partners på vegne av Amazon Web Services viser at 35 prosent av den norske eiendomsbransjen allerede bruker ett eller flere KI-baserte verktøy. OG: 

- Digitalisering og KI-adopsjon bør starte med de ansatte, mener Marielle Lindgren i Amazon Web Services.

For samtidig viser undersøkelsen at manglende kompetanse er en betydelig barriere for den videre adopsjonen av teknologien. Selv om det norske næringslivet har ambisjoner om videre digitalisering, er mangelen på kompetanse en hindring.

Kun 13 prosent av norske bedrifter mener det er enkelt å ansette mennesker med nødvendige ferdigheter.

For Norden sett under ett, er tallet på 22 prosent. Undersøkelsen viser at det i snitt tar 6,1 måned for en norsk bedrift å rekruttere en person med nødvendig digital kompetanse. I eiendomsbransjen sier 43 prosent at manglende kompetanse er et hinder for å ta i bruk kunstig intelligens.

748 milliarder ekstra til den norske økonomien innen 2030

– Med opplæring og utdanning, kan vi sørge for at de ansatte får de nødvendige digitale ferdighetene som kreves for fremtidens jobber. Ved å allerede nå ta de riktige grepene, vil det i tillegg til å øke bedriftenes innovative kraft, tillegge 748 milliarder kroner til den norske økonomien innen 2030, menerLindgren .

– Selv om 8 av 10 norske bedrifter indikerer at de tilbyr opplæring for å øke de digitale ferdighetene, sier likevel mindre enn 20 prosent at det regelmessig investeres i omfattende opplæring av de ansatte. Samtidig anerkjennes fordelene med kunstig intelligens for økt vekst og produktivitet. For å oppnå det fulle potensialet som ligger i KI, er det avgjørende med tiltak som sikrer den digitale kompetansen og at det regulatoriske er på plass, legger hun til.

Sårbar for it-sammenbrudd

Selv om antallet norske bedrifter i eiendomsbransjen som er med i undersøkelsen ikke er representative, er tallene interessante. 43 prosent av de 51 bedriftene som deltok, sier at et it-sammenbrudd vil påvirke bedriftens evne til å fungere.

Kun 13 prosent sier de vil kunne fortsette driften uten problemer. Sammenlignet med 2023, forventer 17 prosent at IT-investeringene vil øke med 50 prosent eller mer i inneværende år. En utvikling som i stor grad er drevet av kunstig intelligens.

Eiendomsbransjens høye avhengighet av IT og behov for skalerbar- og pålitelighet, er grunnen til at bransjen er i forkant når det gjelder bruk av skyen. 31 prosent svarer de har brukt skybaserte tjenester mellom 5 og 10 år.

De viktigste grunnene som nevnes er muligheten til å jobbe fra hvor som helst, økt sikkerhet og erstatning av manuelle og papirbaserte systemer. 31 prosent sier skyen har bidratt til økt omsetning.

Kort om undersøkelsen:  Undersøkelsen Unlocking Ambitions er utført blant 1000 norske bedrifter og norske privatpersoner. Undersøkelsen tar blant annet for seg den norske KI-adopsjonen og barrierene som må overvinnes for å ta i bruk teknologien. Totalt er undersøkelsen gjennomført blant 30.000 europeiske privatpersoner og bedrifter. Rapporten er tilgjengelig HER.

KLIKK for alle artikler i Debatt innlegg kronikker.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047