23948sdkhjf

TransportMagasinet: - Stafetten speiler samholdet i bransjen vår

TUNG SPALTE: TM-spalten Stafetten har bikket 40 deltagere. Her forteller Frode Tellevik og Bjørn Røst Kjørmo om hvordan det har vært å jobbe med spalten.

For de som ikke kjenner den, er Stafetten en fast spalte i TransportMagasinet. Den ble startet i 2020, av Bjørn Røst Kjørmo, og det var også han som skrev de første 14 episodene. Siden har TransportMagasinet-redaktør Frode Tellevik skrevet de fleste sakene. Andre gjesteskribenter har vært Arild Werner, Eivind Bye og Øyvind Jakobsen.

Sjåførene velger

I spalten blir vi med en yrkessjåfør gjennom store deler av arbeidsdagen. Noen ganger har den derfor blitt titulert med «På jobb med …» i tillegg til «Stafetten».

– Å være sammen gjennom flere timer, gjør også at de gode historiene dukker opp. Det tar gjerne litt tid før folk åpner seg, forteller Kjørmo.

Han forteller videre at tanken bak spalten var at sjåførene selv skulle få velge hvem de ville lese om. Det er derfor intervjuobjektet som velger hvem journalisten skal på jobb med neste gang.

– På denne måten får vi løftet fram personer som kanskje ikke gjør så mye av seg, men som likevel fortjener å trekkes frem, sier Kjørmo.

Første etappe

Førstemann ut var Tom Holshagen i TransportMagasinet nr. 3-2020. Bladet kom ut drøye to uker etter at Norge stengte ned på grunn av pandemi.

I bladet sto dette om spalten: «Du har nå lest første episode av en ny serie her i TransportMagasinet. Vi kaller den Stafetten. Tom Holshagen fikk æren av å være førstemann ut. Han har nå gitt oss innspill til hvem som bør overta stafettpinnen, og vi følger opp i neste utgave».

I de påfølgende bladene ble det sakte, men sikkert bygget opp en liste over tidligere stafett-deltagere.

Til nå har det vært 41 deltagere: 6 kvinner og 35 menn.

– At det blir en skjev kjønnsfordeling er ganske naturlig, ettersom bransjen tross alt er mannsdominert, sier Kjørmo.

Den best likte serien noen gang

Redaktør Frode Tellevik har selv laget mange stafettetapper. Han forteller at det er helt opp til sjåførene hvem som får besøk på jobb neste gang:

– Vi legger ingen føringer, annet enn at intervjuobjektet selvsagt må ha lyst til å stille opp selv også. Vi ber derfor gjerne om to–tre alternative navn, siden noen av og til velger å takke nei.

Både Kjørmo og redaktør Tellevik er glad i spalten og syns at den har vært givende å lage.

– Dette har blitt den desidert best likte serien i TM noen gang, tett fulgt av «TM for 20 år siden». Sistnevnte lages litt på samme måte, bare at her er det et 20 år gammelt blad som setter premissene for hvem vi skal snakke med. Disse to sakene er for meg de morsomste å lage også, avslutter redaktøren.

Stafettdeltagere - klikk på lenkene for å lese sakene (for abonnenter)

Vi jobber med å legge ut alle etappene her på Tungt.

2020:

2021:

2022:

2023:

2024:

KLIKK for alle artikler i TransportMagasinet PLUSS.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062