23948sdkhjf

Cora fra Lillestrøm: - Yrkessjåfør, det er det beste valget jeg har tatt

MENNESKENE PÅ VEIEN
“Bedre lønn og mindre tidspress på sjåfører tenker jeg er en start.”

  • Sjåfør: Cora Siren Valde
  • Bosted: Lillestrøm
  • Kjører: Kjører mest i Norge og Sverige, men også noen turer ut i Europa.
  • Bil: Scania R580 manuell 2017-modell.
  • Transporterer: Varierer mellom å kjøre bulk og åpen jumbo.
  • Cora har snart jobbet som yrkessjåfør i ti år, og jobber i dag for Delmark Transport AS.
  • Instagram: @coravalde

I januar 2021 kunne du lese om Cora Siren Valde på tungt.no, og hennes tanker om det å være yrkessjåfør. Hva tenker hun i dag?

- Jeg stortrives i yrket, det er det beste valget jeg har tatt.

- For tre år siden sa du at du har venner over alt i dette yrket, og at du stortrives med både utstyr og kolleger. Kan du si det samme i dag?

- Ja, og det er enda mer relevant i dag. Man møter og blir kjent med så mye forskjellige mennesker, noe man ikke ville gjort om man gikk til samme arbeidsplassen hver dag.

- Har du noen morsomme opplevelser du husker godt fra dine år som yrkessjåfør?

- Ja, til nyttår var vi åtte lastebiler som lastet brøyteutstyr fra Norge til Istanbul i Tyrkia. Det var litt av en opplevelse. Vi startet på Gjøvik, og kjørte til Arad i Romania hvor vi feiret nyttår mens vi ventet på at kjøreforbudet på helligdag skulle oppheves. Vi kjørte videre til Kapitan Andreevo som er grensa mellom Bulgaria og Tyrkia. Vi måtte vente på å få komme over grensa og vise Visum og Cemt. Inn i Tyrkia fikk vi med oss en tyrkisk truckspotter @tr_truckspotter som filmet oss med drone mens vi kjørte over Bosphorus stredet, brua mellom Europa og Asia. Det ble veldig kult. Vi prøvde oss også innom Londra Camp, men der var det ikke mye lastebilparkering lenger. Hjem lastet jeg øst i Romania til Tyskland, og så videre hjem til Norge.

Turen til Tyrkia blir også omtalt i stafetten, i TransportMagasinets utgave nummer 3/24.

- Er det noen andre transporter du husker spesielt?

- Det kommer jo litt ann på hva man ser på som spesielt. Jeg er veldig glad i en utfordring og alt som er bredt og langt. Sommeren 2023 hadde jeg en tur hvor jeg lastet en 4.30 meter bred sporveksler i Örebro i Sverige. Jeg er veldig takknemlig for at jeg får lov til å utfordre meg selv og lære mye nytt.

- Har du sett deg ut noen treff du skal på denne sommeren?

- Jeg har kanskje sett meg ut et treff i Danmark som jeg skal på. Samboeren min har jo to flotte lastebiler, og vi reiser litt rundt på treff med disse. Så jeg får være sjåfør på en av de tenker jeg.

- Hva tenker du om vilkårene for yrkessjåfører

- Det er helt tragisk. Man tjener lite i forhold til arbeidstid.

- Hva mener du må til for å rekruttere unge yrkessjåfører, men også bevare yrkessjåførene over tid?

- Bedre lønn og mindre tidspress på sjåfører tenker jeg er en start. Ikke minst skulle det vært bedre tilrettelagt for oss som er ute på veien. Skittene toaletter og fulle rasteplasser er noe som møter oss hver dag. Flere og flere rasteplasser forsvinner, noe som gjør det vanskelig å overholde kjøre- og hviletid.

- Hva tenker du om kjønns- og aldersfordelingen blant yrkessjåfører?

- Jeg tenker at vi har godt av å blandes litt, uansett hva man jobber med. Vi har alle noe å lære av hverandre, uavhengig om man er dame eller mann, ung eller gammel.

Opphav og kilder: Tungt.no

KLIKK for alle artikler i Menneskene på veien.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11