23948sdkhjf

Batteribrannen på prosjektet Ny vannforsyning Oslo: Nå er interngransking klar

BATTERIBRANN I TUNNEL: Det har tatt sin tid å finne ut hvorfor det oppstod brann i et stort batteri til en elektrisk maskin i tunnelen ved Alnabru den 30. mars.  

Nå er rapporten klar, ifølge en felles pressemelding fra Vann- og avløpsetaten og JV AF Ghella.

Tunnelen er en del av den nye reservevannforsyningen til Oslo, og det er JV AF Ghella som er utførende entreprenør.

Les også: Slik var påskens tunnelbrann på prosjektet

Grunnet påskeuken var det ikke pågående arbeid i prosjektet utover vedlikeholdsarbeid. Brannen førte til at de 27 arbeiderne som befant seg inne i tunnelsystemet evakuerte ut i dagen. 

Dette var årsaken til brannen

Den direkte årsaken til brannen var at batterier som sto inne i tunnelen ble stående i vann. Batteriene var av IP-klasse 65. Som følge av vanneksponering, kortsluttet ett av tre batterier med påfølgende brann.

Årsaken til at batteriene ble oversvømt, var at pumpene i det nærliggende sedimentasjonsbassenget stoppet, og området der batteriene ble lagret fyltes med vann. Brannen slukket av seg selv etter ca. 20 minutter.

– Brannen skyldes at våre rutiner sviktet. Brannen slukket raskt og konsekvensene var små. Det er heller ikke avdekket teknisk feil på batteriene, sier Sigurd Ramnefjell, prosjektleder for JV AF Ghella. 

Ingen ble skadet, og brannen fikk heller ingen konsekvenser for fremdriften eller kostnader for kommunen. De materielle skadene begrenset seg til to frittstående litium-batterier som brukes til elektriske dumpere.

Dette avdekket granskingen, opplyser Vann- og avløpsetaten og JV AF Ghella:

"Etablering av ladestasjon under jord ble gjort etter en risikovurdering med spesifikke tiltak. Risiko for oversvømmelse ble ikke behandlet i denne vurderingen. Risiko for oversvømmelse var likevel ivaretatt ved at ladestasjonen ble plassert på et høyere nivå i form av en gruspute. Batteriene ble imidlertid oppbevart direkte på asfalt-sålen slik at de ble stående i vann.

Granskingen avdekket at ettersyn og vedlikehold av pumpene i sedimentasjonsbassenget ikke var tilstrekkelig til å hindre at området der batteriene sto ble fylt med vann. Personellet, som i påsken midlertidig ble satt til oppgaven, hadde ikke fått tilstrekkelig opplæring. Risikoen ved pågående vedlikehold som medførte økt vannforbruk og slam i sedimentasjonsbassenget, ble heller ikke identifisert.

Det ble også avdekket at deler av brannvarslingssystemet var koblet ut. Brannteppet som var plassert ut var ikke tilgjengelig på grunn av vannmengdene. Det er også behov for verifikasjon av beredskaps- og varslingsplaner i forbindelse med ferie og høytider.

Det er ikke avdekket forhold som tilsier at bruk og lading av batterielektriske anleggsmaskiner under jord er utrygt. Granskingen har heller ikke avdekket tekniske feil på batteriene. Vann- og avløpsetaten har bestilt ytterligere tekniske granskinger av batteriene av uavhengig tredjepart."

Rutinesvikt

– Granskingen viser at noen av brannverntiltakene ikke var i bruk den aktuelle dagen, og det er pekt på rutinesvikt, sier prosjektleder Fredrikke Syversen i Vann- og avløpsetaten.

Det har blitt innført nye tiltak som følge av hendelsen. 

Les mer om milliardprosjektene her: Ny vannforsyning Oslo - 30 milliarder kroner.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094