23948sdkhjf

Fem grumme gravemaskiner og én kommende maskinfører

GRUMME GRAVEMASKINER: Det selges årlig mer enn 4.000 anleggsmaskiner i Norge ifølge Maskingrossisternes Forening. 

Blant det som har trigget Tungt sin radar forrige uke, er både nye og en brukt maskin, samt en ung og lovende maskinfører. Det er artig å se at ungdom rekrutteres til bransjen! 

Ny Kobelco SK380SRLC 7 til Torbjørn Helland Maskin AS i Egersund

 Daglig leder Torbjørn Helland forteller at Kjell Jone er maskinføreren som skal bruke den.

Den nye maskinen har EC-Oil og gripkassett på tiltrotatoren. I Helland Maskin er de 13 ansatte, seks av dem er maskinførere.

Ny Develon DX380LC-7 til Melum Maskin AS i Skien

Håvard Siljan er daglig leder i Melum Maskin. Han forteller til Tungt at de er tre stykker som skal veksle på å bruke den nye maskina.

– Jeg driver ofte med mye annet, men det er klart jeg vil prøve å bruke maskina mye selv, når jeg kan, sier Siljan.

– Den skal erstatte to gamle gravemaskiner som ble byttet inn med tanke på å øke kapasiteten og spare diesel. Vi har byttet to 30-tonnere til denne nye 40-tonneren som er utstyrt med hydraulisk pusseskuffe, graveskuffe og HK-feste, alt i fra SMP.

De gamle 30-tonnerne hadde gått henholdsvis 7.000 timer og nesten 12.000 timer. Den nye maskinen skal gå mye på mating av knuseverk, utlasting og leiekjøring for andre entreprenører. 

– Det blir generelt tyngre arbeidsoppgaver og hovedsaklig i fjell. Vi skal i hovedsak satse på å være underentreprenør for andre større og mindre firmaer, der vi tar på oss boring, sprengning, knusing og annet anleggsarbeid.

– Det private markedet er veldig stagnert. Vi har merket det gått, siden vi driver mye med bolig- og hyttetomter. Den siste perioden har det gått noe bedre. Så vi krysser fingrene for at det tar seg opp og kronene begynner å rulle igjen. Det trenger vi.

Maskinparken:

  • To stk lastebiler
  • Tre gravere fra 8 til 40 tonn
  • To borerigger
  • To hjulastere
  • Ett knuseverk på 62 tonn
  • Ett sikteverk på 20 tonn

I Melum Maskin er de seks ansatte. I tillegg har de som regel bortimot fire innleide.

Ny Hitachi ZX690LCR-7 til Johs. J. Syltern As i Åfjord

Jostein Syltern er prosjektleder og medeier i Johs. J. Syltern As i Åfjord, like nord for Trondheim. Han har delansvar for innkjøp av maskinelt utstyr og har kjøpt denne nye gravemaskinen fra Nasta.

– Dette er en ny maskin til et nytt oppdrag. Men vi har faktisk hatt den stående på et lager på Melhus siden i fjor høst, i påvente av den kommende jobben, sier Syltern.

Da Johs. J. Syltern inngikk forberedende kontrakt sammen med Skanska på E6-utbygging Berkåk - Vindåsliene, bestilte de denne maskinen.

– Det er en to-trinnskontrakt. Prosjekteringen startet før jul. Utbyggingskontrakt har akkurat startet.

Her skal de drive til veien åpner høsten 2027. Johs. J. Syltern As har også 75-årsjubileum i år.

14-åring svingte seg hos Haugen maskinservice AS

Carl Petter Vikhaugen er daglig leder i Haugen maskinservice AS. Han forteller til Tungt at de denne våren har hatt fem ungdommer på utplassering. Gravemaskinen er en 50 tonner, Åkerman H16 New Comfort 1989 modell. Maskinføreren for anledningen er 14 år. Har det gitt mersmak? Både grum maskin og en mulig kommende maskinfører her altså.

Bjerkreim Entreprenør As kjøpte brukt Volvo EW160E

Theodor Refvik er maskinføreren. Nå er han i gang med en mur i Røyslandsdalen.

Statistikk fra MGF: Salget av anleggsmaskiner i 2023 endte likt året før, med 4.572 maskiner totalt.

Tips oss gjerne om NYE fete, artige eller spesielle anleggsmaskiner! Tips og bilder kan sendes til magne.hagberg@nordiskemedier.no

KLIKK for alle artikler i EKSTRA Tungt.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047