23948sdkhjf

Amalie fra Ålesund er sjåfør i en helt ny Scania R660: - Jeg angrer ikke et eneste sekund

MENNESKENE PÅ VEIEN
"Man vet aldri hva dagen bringer"

  • Sjåfør: Amalie Roysdatter Karlsvik
  • Bosted: Ålesund
  • Kjører: Ålesund og omegn
  • Bil: Scania R660 2024-modell
  • Transporterer: For det meste singel, grus og pukk.
  • Amalie har kjørt lastebil siden januar 2022. I dag jobber hun for Ålesund-bedriften Hamre Transport AS.
  • Instagram: @amaliekarlsvik

- Hva inspirerte deg til å bli yrkessjåfør?

- Jeg har omtrent vokst opp i bil, og har alltid elsket kjøreturer og lange bilferier. Jeg er egentlig utdannet frisør, men det å stå inne på en salong en hel dag ble for kjedelig for meg. Så da bestemte jeg meg for å ta lastebillappen, og jeg angrer ikke et eneste sekund på det.

- Kan du beskrive en typisk arbeidsdag for deg?

- En typisk arbeidsdag for meg starter med at jeg kvelden før får vite hva jeg skal. Så starter jeg jobbdagen med de oppdragene jeg har fått. Noen ganger er jeg på samme prosjekt hele dagen, mens andre dager er jeg innom flere prosjekt, og det synes jeg er gøy. Jeg liker at ting er litt på sparket og at ikke alt er så planlagt hele tiden.

- Er det noe type transport du synes er artigere en andre?

- Tidligere kjørte jeg distribusjon, og leverte møbler til butikker. Men jeg innså raskt at det ble for tungt fysisk for meg, så jeg sluttet og fant noe som ikke var like fysisk krevende. Jeg har også gjort litt maskinflytt tidligere, men det gjør jeg ikke så mye lenger. Jeg synes det var veldig morsomt og spennende.

Nå kjører jeg masser, og men jeg er fortsatt minst like sliten etter en lang dag på jobb. Selv om det kanskje ikke ser sånn ut i anleggsbransjen.

- Er det noe spesielt du må tenke på/ha kontroll på i henhold til transporten du utfører?

- Det jeg synes er viktigst med tanke på hva jeg transporterer er å ta det helt med ro og ikke stresse. Også må man så klart være sikker på at all last er sikret som det skal.

- Hvilke arbeidsoppgaver har du utenom selve kjøringen?

- Utenom kjøringen bruker jeg litt tid på vedlikehold av bilen. Jeg liker å ha det rent og ryddig, siden jeg tilbringer store deler av dagene mine i bilen.

- Har du satt ditt eget preg på utstyret du bruker i jobben?

- Jeg har en helt ny bil nå, så jeg har ikke rukket å sette mitt eget preg på den helt ennå. Men det kommer jeg til å gjøre, og det gleder jeg meg til.

- Hva er det som gjør jobben din spennende?

- Det som gjør jobben min spennende er at man aldri vet hva dagen bringer, eller hvor man skal og hvem man møter, og det liker jeg.

- Hva tenker du om vilkårene for yrkessjåfører?

- Med tanke på det arbeidet vi i anleggsbransjen utfører, så hadde det ikke skadet med bedre lønnsvilkår. Det tror jeg også hadde fått flere unge inn i bransjen.

- Hva mener du må til for å rekruttere unge yrkessjåfører, men også bevare yrkessjåførene over tid?

- For det første mener jeg bedre lønn og bedre arbeidsvilkår må til for å rekruttere flere unge. For det andre er det arbeidsmiljø. Jeg har ikke jobbet innen bransjen så lenge, men jeg ser virkelig hva et godt arbeidsmiljø og ikke minst en super sjef som setter pris på sine ansatte gjør innen en bedrift. Det gjør at man gleder seg til å gå på jobb hver dag. Jeg tror det er de to viktigste tingene som må til for å bevare sine ansatte.

- Hva tenker du om kjønns- og aldersfordelingen blant yrkessjåfører?

- Det er jo flere og flere jenter som starter innen yrket nå, og det synes både jeg og alle andre jeg har snakket med at er positivt. Jeg tror mannsdominerte yrker har godt av å ansette litt kvinner, og omvendt. Når det kommer til alder så synes jeg det er kjempegøy at man jobber med og møter folk i alle aldere hver dag.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109