Kvinnedagen: 7 kvinner om dagens holdninger i anleggsbransjen

TUNG MARKERING: Kvinnedagen markeres 8. mars, og i den anledning har tungt.no spurt noen av kvinnene i norsk anleggsbransjen om holdningene til kvinner i dag.
Kvinnedagen er en internasjonal demonstrasjonsdag som brukes til å markere kvinners kampsaker og rettigheter. Dagen markeres hvert år den 8. mars, og i Norge ble kvinnedagen markert for første gang i 1915. Fra 1990-årene er 8. mars blitt en viktigere markeringsdag der søkelys på kvinners situasjon og posisjon står på dagsorden, snarere enn den folkelige kampdagen den tidligere var.
Tre spørsmål
Tungt.no spurte alle de vi tok kontakt med de samme tre spørsmålene.
- Tror du kvinner i dag møter andre utfordringer i anleggsbransjen enn det menn gjør?
- Vil du si at anleggsbransjen i Norge i dag har endret sine holdninger til kvinner, sammenlignet med for bare ti år siden?
- Hva er ditt budskap til kvinner som ønsker å satse på en karriere i anleggsbransjen, hos en entreprenør eller en maskinleverandør?
Her er svarene vi fikk.
Gudrun Berg Hansen
Administrerende direktør for Volvo Maskin AS. Hun startet i jobben 1. januar i år.
Svar 1: - Jeg kan bare snakke på mine egne vegne og her er svaret definitivt nei. Verden har flyttet seg fremover og i dag opplever jeg at kravet til hver enkelt er mer uavhengig av kjønn enn tidligere. Heldigvis. Det som ikke forandrer seg, er det legitime kravet til at man skal være med på å trekke sin del av lasset - og det har jeg inntrykk av at alle kvinner i bransjen er opptatt av å skulle levere på.
Svar 2: - Jeg har selv erfart en utrolig positiv velkomst av hele det fantastiske teamet i Volvo Maskin AS. Jeg er møtt med inkludering, oppriktig interesse og unik support, både innad i Volvo, fra kunder, partnere, i sosiale medier og fra pressen. Samtidig kan man nok ane konturene av det er noe større krav til å skulle vinne tillit og til å bevise at man er "rette mann til jobben" hos den noe eldre generasjonen ute hos entreprenørene, der kvinner, spesielt om de har en annen bakgrunn enn teknisk, fremdeles kan oppleves litt nytt. Det tar jeg som en spennende utfordring.
Svar 3: - Jeg er veldig opptatt at man skal få tilslag på en enhver stilling, også i anleggsbransjen, fordi man er den beste kandidaten, ikke fordi man er den kvinnelige kandidaten. Jeg oppfordrer erfaringsmessig alle dyktige kvinner til å tørre å ta steget inn i en veldig spennende bransje. Rake tilbakemeldinger og klar tale er kanskje ikke for alle, men har du en personlighet som står godt i dette, så får du en gøyal, spennende, utfordrende og givende arbeidshverdag. Nysgjerrighet, positiv samarbeidsånd og kunde- og samhandlingsfokus er et kjempegodt grunnlag for en spennende karriere. Jeg håper å kunne ønske flere kvinner varmt velkommen inn i bransjen!
Ann-Therese Kristoffersen
Daglig leder i Buskerud Anleggstransport AS, og kvinnelig representant i hovedstyret til Maskinentreprenørenes Forbund (MEF).
Svar 1: - Kvinner møter nok på noen flere utfordringer da bransjen vår kan være noe krevende på enkelte fysiske arbeidsoppgaver, men med gode teknikker i utførelsen av oppgavene å at vi våger å spørre om hjelp løser dette seg på gode måter. Bransjen vår kan nok også til tider gi oss noen utfordringer i balansen mellom familieliv og arbeidsliv, den dette opplever jeg at jevner seg mer ut mellom menn og kvinner. Vi må tørre å ta plassen vår. Jeg tror det er viktig å ta plass, verken kreve mer eller mindre. Det har gjort at jeg har blitt respektert og stortrives. Mannfolka er fantastiske å jobbe sammen med på alle måter!
Svar 2: - Ja, det er et større fokus på å få mangfold og at bransjen jobber mer aktivt med å oppfordre og tilrettelegge for at kvinner skal søke anleggsbransjen. Det er en fantastisk bransje å jobbe i! Jeg har vært kvinnelig leder i anleggsbransjen i 19 år nå, jeg har møtt på mange dyktige kvinner, så det har alltid vært plass til oss her.
Svar 3: - Til alle kvinner der ute: Hvis du har en interesse for anleggsbransjen, oppfordrer jeg deg til å ta steget! Det er en spennende og dynamisk bransje hvor du kan utgjøre en forskjell. Vi utfører samfunnsmessig viktige oppgaver, og man ser resultatene.
Anita Rannei Sollie
Daglig leder og styreformann i Lexion AS.
Svar 1: - Jeg kan uttale meg fra landbruksbransjen. Det er jo fysiske forskjeller i styrke hos mann og kvinne så det er en utfordring. Fortsatt er det et mannsdominert yrke som preges av« gamle» holdninger selv om man ikke lenger tør snakke høyt om det. Man ser jo også i lederstillinger i landbruksbransjen at det er svært få kvinner. Blant annet hos importørene.
Svar 2: - Holdninger endres selvfølgelig over tid. For 30 år siden var jeg blant annet eneste kvinne da bankene innbød bransjen til julelunsj osv. Uttalelsen var i flere år. Ja nå har vi plassert kvinnen til bords så da kan vi andre sette oss.
Svar 3: - Ha tro på deg selv. Stå trygt i skoa. Vær kvinne med hele det spekteret av styrke det representerer.
Kristin Monsen
Salgsdirektør Liebherr Norge AS.
Svar 1: - Kvinner i anleggsbransjen kan nok møte noen utfordringer, og det er fortsatt enkelte fordommer knyttet til kjønnsroller som henger litt igjen. Samtidig er det viktig å påpeke at jeg har kun opplevd positivitet og at gutta syns det er på tide at det blir mer mangfold. Utviklingen har gått fremover, og flere kvinner blir synlige i lederroller, og i bransjen generelt, noe som hjelper til å endre disse holdningene.
Svar 2: - Ja, det har skjedd en betydelig endring. I dag er det mer fokus på mangfold og inkludering og jeg ser en økt satsing på å rekruttere kvinner.
Svar 3: - Ikke la deg begrense av stereotyper. Tro på deg selv, vær utholdende, og bygg et nettverk som kan støtte deg gjennom karrieren. Søk etter arbeidsplasser som støtter mangfold og som ønsker endring. Det er et skifte i bransjen, og det finnes mange muligheter for kvinner som ønsker å bygge en karriere både i tekniske - og i leder roller innenfor denne spennende bransjen.
Marte Sivesind
Salg- og markedskoordinator i Tokvam AS.
Svar 1: - Jeg tror det, kvinner i anleggsbransjen føler nok fortsatt seg litt som en sjelden art, og føler de må bevise mer. Som for eksempel at noen ikke stoler på kunnskapen vår eller ikke tror vi klarer å ta de tunge løftene og jobbene – men det gjør vi!
Svar 2: - Ja det vil jeg si. Man ser flere og flere kvinner tar sin plass også i anleggsbransjen, i flere yrker, både hos entreprenørene og hos leverandører og administrativt og man møter mer og mer aksept for dette.
Svar 3: - Go for it! Anleggsbransjen er en ujålete, rett-frem bransje hvor man kan være seg selv. Bransjen trenger flere tøffe kvinnfolk!
Anne-Iren Elvevoll
HR-direktør for Pon Equipment/Pon Power/Sitech.
Svar 1: - Statistikk viser at kvinner fortsatt tjener mindre enn menn i tilsvarende posisjoner. Kvinner kan være mer tilbøyelige til å akseptere den tilbudte lønnen uten å forhandle, spesielt hvis de er nye i bransjen. Jeg tror også at noen kvinner fortsatt må bevise sin kompetanse mer enn menn, spesielt i stillinger innen produksjon eller ute på anlegg/byggeplass.
Når det gjelder lederstillinger i anleggsbransjen, har jeg opplevd at kompetanse i større grad blir anerkjent uavhengig av kjønn. Arbeid i anleggsbransjen kan være fysisk krevende, og noen oppgaver kan være tyngre for kvinner enn for menn. Dette krever at ledelsen har både vilje og evne til å tilrettelegge arbeidsforholdene slik at oppgavene kan utføres uavhengig av fysisk styrke.
Svar 2: - Ja, jeg vil si at holdningene til kvinner i anleggsbransjen har endret seg de siste ti årene. Min egen erfaring er at det har vært en positiv utvikling i synet på kvinner i bransjen. Dagens unge menn har vokst opp med et sterkt fokus på likestilling og verdsetter kompetanse fremfor kjønn. Jeg har også erfart at godt voksne menn har endret holdning til kvinner i bransjen og ser verdien av en mangfoldig arbeidsstokk. I løpet av de siste ti årene har vi sett flere kvinnelige ledere tre frem i bransjen. Disse kvinnene baner vei for andre og bidrar til å endre den generelle holdningen til kvinner i anleggsbransjen.
Svar 3: - Ha tro på deg selv og din kompetanse! Ta de utfordringene som kommer din vei, og husk at det du ikke kan, vil du lære underveis.
Inger Kristin Ulveseth
Administrerende direktør Brødrene Ulveseth AS.
Svar 1: - Jeg tror bransjen har blitt mer bevisst på mangfold - og det er gjort mye bra arbeid med å få på plass tiltak for å gjøre anleggsfagene mer tilpasset tiden. Men jeg tror dessverre at det enkelte steder fortsatt er en mannsdominert arbeidskultur der kvinner møter utfordringer.
Svar 2: - Ja. Det har vært en positiv utvikling. Hele bransjen har jobbet sammen for å øke bevisstheten rundt å rekruttere og beholde kvinner i bransjen. Det har vært en gradvis kulturendring og vi ser at det blir flere kvinner både i operative og ledende stillinger.
Svar 3: - Bygg- og anleggsbransjen er en super bransje å jobbe i. Vi trenger dyktige folk uansett kjønn. Det er mange spennende muligheter i bransjen - så jeg anbefaler alle å begynne i denne bransjen! Finn en arbeidsgiver som er seriøs og satser på mangfold.