23948sdkhjf

Mitt første bygg: Sven Chr. Ulvatne

I denne spalten spør vi nøkkelpersoner i bransjen hvordan det hele startet.

Sven Chr. Ulvatne (57) har vært ansatt i Backe siden 2008. Han er utdannet sivilingeniør fra NTNU i 1986 og har hatt en rekke lederstillinger i norske entreprenørbedrifter.

 Hva var ditt første bygg?

– Det var et stort sentrumsprosjekt med AS Betong i min hjemby Sandnes i 1987. Prosjektet var kombinert parkering, forretninger og boliger, og det var krevende logistikk og tilkomst da det lå midt i sentrum med trafikkerte gater på alle sider. Grunnforholdene var også kompliserte, med grunnvannssenking, spunting vegg i vegg med nabobygg og bygging etter «båt-prinsippet». Jeg hadde ansvaret for planlegging og timeverksoppfølging, og siden jeg hadde tatt diplomoppgaven min på kvalitetssikring i samme selskap, fikk jeg også ansvaret for kvalitetssikring, mengdeoppfølging og etter hvert økonomioppfølging. Jeg hadde en god mentor, og lærte utrolig mye av ham som jeg har tatt med meg videre.

 

Kulturen og arbeidsformen i et joint venture i England var særdeles utfordrende og medførte kvalitets- og fremdriftsproblemer vi ikke var forberedt på.

 

Hva er det vanskeligste prosjektet så langt?

– Mine vanskeligste prosjekter hadde jeg som toppsjef i NCC. Vi gjennomførte Norges til da største samspillsprosjekt, nemlig utbyggingen av St. Olavs Hospital i Trondheim. Vanskelig var det både på grunn av prosjektets størrelse og kompleksitet – jeg mener at summen var langt over én milliard. Men også da samhandlingsprosessen med alle andre aktører var krevende, men også her givende, utviklende og lærerikt. Omtrent samtidig bygget vi store gasstanker i betong utenfor London, et prosjekt vi mente vi var godt skikket til etter å ha gjennomført Snøhvit-utbyggingen i Hammerfest med stor suksess. Kulturen og arbeidsformen i et joint venture i England var særdeles utfordrende og medførte kvalitets- og fremdriftsproblemer vi ikke var forberedt på. De etter hvert store kulturforskjellene gjorde det svært vanskelig å få en effektiv, åpen og tillitsfull organisasjon i prosjektet, og vi tapte til slutt mange penger på dette.

Hva er du mest stolt av?

– Jeg er stolt av mange bygg. De som er estetisk flotte å se på, men like mye de som gir fornøyde kunder, god kvalitet, er skadefrie og gir god inntjening. Men oppdraget jeg er mest stolt av i karrieren, er etableringen av Backe Rogaland i 2008. Dette har vært et eventyr og som har resultert i snart 10 år med feilfrie prosjekter, meget fornøyde kunder og ingen skader på egne ansatte. Det tror jeg er rekord i Bygge-Norge og skyldes meget dyktige medarbeidere som har etablert en vinner- og samhandlingskultur hvor alle gjør det de mener er nødvendig, uavhengig av rang og posisjon. At jeg også klarte å få bedriften helt uavhengig av meg selv, er jeg veldig stolt av.

Les tidligere "Mitt første bygg"-spalter:

Trond Tvedt i Risa: "Selv ikke uhumskheter som bare kan finnes på en kirkegård, ødela motivasjonen for et liv i anleggsbransjen."

Geir Flåta i AF Gruppen: "Vi måtte sprenge tett opp mot eksisterende trykksatte gassrørgater. Det krevde ekstremt god planlegging."

Ivar Roland i Peab: "Det var på tide du kom, forgjengeren din fikk sparken for tre måneder siden."

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078