23948sdkhjf

Beskylder Statsbygg for inhabilitet

Gruppen som kom på andreplass i konkurransen om Regjeringskvartalet, har sendt inn klage på tildelingen til Statsbygg.

Selskapene bak Team G8+ klager til Statsbygg på tildelingen i konkurransen om prosjekteringen av det nye Regjeringskvartalet.

Nye opplysninger om både rådgiver-habilitet, konkurransefordeler som ikke er utlignet og juryens habilitet gjør at Team G8+ ikke ser noe annen mulighet enn å klage på tildelingen, skriver gruppen i en pressemelding.

– Vi har ikke noe valg

– Vi gjør ikke dette først og fremst for å vinne tilbake oppdraget med Regjeringskvartalet, men vi har ikke noe annet valg enn å klage når det viser seg at konkurransen ikke har foregått etter boka. Dette gjelder et stort og viktig samfunnsoppdrag, og verken vi, bransjen eller Statsbygg kan leve med uregelmessigheter. Det er som å delta i en maraton, og etterpå oppdage at vinneren startet en halvtime før alle andre, sier Lars Haukeland, partner i LPO Arkitekter og talsperson for Team G8+.

– Vinneren var med på reguleringsplanen

Team G8+ kom på andreplass i konkurransen om prosjekteringen av Norges største byggeprosjekt. Sammen med de andre tilbyderne ble de informert om at vinnerteamet Team URBIS hadde en konkurransefordel, fordi selskaper i teamet blant annet har utviklet reguleringsplanen for det nye Regjeringskvartalet for Statsbygg.

Denne fordelen skulle Statsbygg utligne i konkurransen, og tilbudene ble levert inn anonymt.

– Jurylederen samarbeidet

Selskapene i Team G8+ mener nye opplysninger og dokumenter viser at konkurransefordelen var mye større og mer omfattende enn tidligere opplyst. I tillegg til at de har funnet informasjon som ikke har vært delt med andre enn vinnerlaget, mener Team G8+ at to av jurymedlemmene har vært inhabile.

– Det viser seg at to av juryens medlemmer – inkludert jurylederen – har samarbeidet tett med vinnerlaget forut for konkurransen. Selv om forslagene ble levert inn anonymt, må flere av jurymedlemmene ha kjent igjen vinnerforslaget, rett og slett fordi vinnerforslaget er basert på det arbeidet Team URBIS og jurymedlemmene gjorde sammen, sier Haukeland, som mener at Statsbygg nå må arrangere konkurransen på nytt.

Har fått avslørende informasjon

– Prinsippet om likebehandling av tilbydere er bærende og helt grunnleggende ved gjennomføringen av offentlige anskaffelser. Her tyder alt på at Statsbygg ikke har evnet å etterleve dette grunnleggende prinsippet. Etter at konkurransen var avsluttet har G8+ mottatt dokumentasjon som viser at deltakerne ikke har hatt like muligheter til å vinne frem, sier advokat Inger Roll-Matthiesen i Schjødt, som bistår gruppen juridisk med klagen.

Team G8+ består av selskapene A-lab, LPO Arkitekter, Ratio Arkitekter, IARK, Gullik Gulliksen, Sweco, Norconsult og Dr. Techn. Olav Olsen.

– Vanskelig å kommentere

– Vi har akkurat mottatt klagen, og den skal vi gå gjennom og behandle grundig. Før vi har fått gjort det, er det vanskelig å kommentere saken, sier administrerende direktør i Statsbygg Harald V. Nikolaisen i en kommentar til Byggeindustrien.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094