23948sdkhjf

Vil bygge jernbane i Nord-Norge

Den finske regjeringen planlegger en jernbane som skal knytte Nord-Norge sammen med Finland og Kontinentet.

– Vi ser det som en del av et større bilde. Vi ønsker at Finland skal være gode på logistikk, data og menneskeflyt, sier den finske transportministeren Anne Berner til NRK.

En jernbane mellom Finnmark og Finland er mer realistisk enn noen gang, mener regionsjef i Statens vegvesen, Torbjørn Naimak. 

– Realistisk

I mai tok den finske transportministeren kontakt med sin norske kollega Ketil Solvik-Olsen for å foreslå en felles utredning om jernbanebygging mellom Rovaniemi og Kirkenes.

De finske planene for jernbane til isfrihavn i nord er store, og både Narvik, Skibotn og Kirkenes har vært vurdert som potensielle isfrie havner for en finsk jernbane.

Fra Narvik til Berlin

– Vi ser på muligheten for å knytte de nordlige delene av våre land direkte til jernbanenettet i Sentral-Europa gjennom en tunnel mellom Helsingfors og Tallinn. Videre ved å utvikle den baltiske jernbanen frem til Berlin, sier Berner.

I løpet av vinteren skal den finske regjeringen avklare om planene er gjennomførbare, og håper på støtte fra EU til prosjektet. Finansieringen vil ellers mest sannsynlig bli et privat og statlig spleiselag.

Mer om: EU
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094