23948sdkhjf

– Burde gjort Barcode høyere

Tidligere Oslo-politiker Rina Brunsell Harsvik (48) sto midt i stormen da debatten om Bjørvika-utbyggingen raste.

Året var 1999. Etter noen år som informasjonssjef og prosjektleder gjorde Arbeiderpartiet i Oslo det klart at de hadde andre planer for Grorud-jenta. De ville ha henne som heltidspolitiker, som nestleder for Byutviklingskomiteen i Bystyret i Oslo.

Foran henne sto hennes ilddåp i politikken: Utviklingen av Bjørvika.

Underskriftskampanje

– På den tida var det blant de mest kontroversielle byutviklingsprosjektene i Norge. Det lå vel rundt 50.000 underskrifter ute mot Barcode. Utviklingen av Bjørvika ble kalt det største byutviklingsprosjektet i Norge på 100 år. Det som var nytt var at det var så mye som skulle utvikles på kort tid, forteller Rina Brunsell Harsvik, som nå er ansatt i rådgivingsselskapet Cowi.

Det var også da bred politisk enighet om at det skulles bygges høyt og tett rundt T-banens linjer og kollektivknutepunktene.  Men da de konkrete prosjektene skulle realiseres, kom protestene.

– Selv skulle jeg gjerne sett enda høyere bygg og utnyttelse i Bjørvika. Det er interessant å se at man stiller de samme spørsmålene i dag når nye områder skal utbygges. Men hadde vi da foreslått det som i dag foreslås på Skøyen, hadde alt garantert blitt skrinlagt, sier Harsvik.

Hindres av spekulanter

Kompromisser på bakkeplan og lameller for havutsikt ble deler av svaret for Bjørvika. Likevel har man fortsatt ikke funnet alle svar og løsninger på spørsmålene de kanskje jobbet mest med: Hvordan skal vi løse de demografiske utfordringene? Og hvilke deler av byen bygges for hvem?

Særlig det siste spørsmålet har engasjert Harsvik. Som ekte groruddalsjente, vokst opp i et politisk hjem på Kalbakken og Lindeberg, var hun tidlig engasjert i hvordan boligprising, eierformer og sosiale strukturer påvirker byene våre. Det er også tilbakevendende spørsmål i Obos-styret hun sitter i.

– Man får ikke utbyggerne til å selge rimeligere, for da kjøper spekulantene opp. Løsningen for Bjørvika ble leiemarkedet – da ville ikke priseskaleringene bli så store.

– En god blanding er best

Denne utfordringen er global, og viktigheten av å finne gode svar vokser i takt med urbaniseringen. Ingen har funnet svaret på hvordan man kan bygge billige boliger uten at spekulanter stikker av med inntjeninga, sier Harsvik.

– I mellomtiden kan vi finne løsninger for de unge gjennom leie for eie, og for de eldre. Det som er sikkert er at homogene områder sjelden skaper godt byliv. Det ser vi på begge sidene av skalaen i Oslo, vi må mikse mer, mener hun.

Rina Brunsell Harsvik (48)

  • Bosted: Oppvokst i Groruddalen, bosatt i Oslo.
  • Stilling: Seniorrådgiver i Bærekraftig byutvikling i COWI
  • Har tidligere vært kundeansvarlig for noen av landets største eiendomsutviklere i Gambit Hill & Knowlton, konstituert kommunikasjonsdirektør i Entra Eiendom, kommunikasjonsdirektør i Forsvarsbygg og leder av avdeling for selskaps- og myndighetskontakt i MSLGROUP.
  • Har erfaring fra styreverv i blant annet Arkitekthøyskolen i Oslo, OBOS styre, Bolig- og planforeningen i Oslo, Oslo Teknopol og bedriftsforsamlingen i Sporveien.

 Kilde: Cowi

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095