23948sdkhjf

Denne «brua» kommer på Jevnaker

Det skulpturelle bygget finansieres med gaver fra Christen Sveaas, Kistefos og forskjellige stiftelser.

Det er det danske arkitektfirmaet BIG (Bjarke Ingels Group) som har designet  museumet og kunsthallen som skal oppføres på Kistefos-Museet. Bygget skal fungere som bro mellom sørsiden og nordsiden av Randselva på Jevnaker utenfor Oslo, skriver stiftelsen Kistefos-museet i en nyhetsartikkel.

Vinneren av totalentreprisen for oppføringen av byggene er også dansk, nemlig entreprenøren Bladt Industries.

60 meters spenn

Det nye museumsbygget skal stå ferdig 1. juli 2019.

Bygningens geometri kombinert med et fritt spenn på over 60 meter gir et teknisk krevende bæresystem. Hovedbæresystemet er et romfagverk i stål med en samlet vekt på ca. 400 tonn. I byggefasen understøttes konstruksjonen av midlertidige fundamenter og 250 tonn provisoriske stålkonstruksjoner.

Flyttet fisk

Kistefos-Museet har i prosjekteringsfasen utført detaljert kartlegging av det biologiske mangfoldet i Randselva. Prosjektet tar i alle faser hensyn til Randselvas viktige ørretbestand, og en stor bestand av den rød-listede elvemuslingen er flyttet til nytt habitat.

Den arkitektoniske grunntanken er en røff, enkel, funksjonell og skulpturell bygning, og ambisjonen er å realisere verdens flotteste kunsthall.

Tre utstillingslokaler

Et annet mål er å gjøre Kistefos-Museet mer moderne og publikumsvennlig. Bakgrunnen for prosjektet er å etablere en moderne kunsthall for formidling av samtidskunst, samtidig som bygningen skaper rom for utvidelse av skulpturparken på begge sider av Randselva.

Kunsthallen på 1000 kvadratmeter vil romme tre utstillingslokaler: Panoramagalleriet med store vindusflater som gir godt med naturlig lys, Twistgalleriet i vridningen av bygget og Closed gallery, det lukkede lokalet, hvor faktorer som belysning er mer kontrollert.

 

Illustrasjon: Bjarke Ingels Group

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093