23948sdkhjf

OBOS fyller 90: Sjekk jubileumsbygget!

Vil lage Norges første plussbygg.

Når OBOS runder 90 til neste år, ønsker selskapet å feire med stil. Derfor har de søkt om å få bygge en helt unik leilighetsstruktur og samtidig skape Norges første plusshus – altså et bygg konstruert for å få det totale energiregnskapet til å gå i pluss.

– I 2019 er Oslo Europas miljøhovedstad. Samme år fyller OBOS 90 år, og i den anledning ønsker OBOS, sammen med Code, å utvikle et prosjekt som tilbyr en unik arkitektur og boopplevelse i et bygg med eksepsjonelle miljøkvaliteter, skriver Code Illustrated Future AS i et dokument som er sendt inn til Plan- og bygningsetaten i bestilling av oppstartsmøte for Martin Strandlis vei 10, nærme Grorud i Oslo.

I bestillingen foreslås det å rive og erstatte de lette industrivirksomhetene og kontorbyggene som i dag finnes på tomten, og erstatte dem med 176 energieffektive boliger.

– Prosjektets hovedgrep er en sirkel som gir en sterk arkitektonisk dimensjon av forskjeller mellom ute og inne, der «inne» er organisert, oversiktlig og kollektivt, mens «ute» er tilpasset omgivelsene og naturen, skriver Code Illustrated Future til Plan- og bygningsetaten.

Sirkelen, som skal være et «uttrykk for det demokratiske fellesskapet, og for solens bane over himmelen», skal etter planen innebære et fellesparkrom hvor man kan dyrke vekster, ha drivhus, samt ha plass for lek, moro og feiringer for både unge og gamle.

– Utvendig er sirkelen en tydelig form som passer inn på den flate tomten mellom koller med skog. Bygget er ikke mer enn fire etasjer, og det er lavere enn trærne i skogen som omkranser bygningen. Fra kollen bak kan man se over bygget og videre ut over byen, heter det i bestillingen.

Sirkelområdet vil være et sted for lek, samling og moro for både barn og voksne. Illustrasjonsbilde: Code Illustrated Future

Alle boligene vender enten mot sør eller vest. De fleste leilighetene har en side inn mot parken og en side ut mot «naturen», samt har de alle balkonger. I de tosidige leilighetene er det også to balkonger, slik at beboerne vil kunne oppholde seg på balkongen som vender inn mot parken, eller ut mot naturen og byen.

– OBOS vil at bygget skal stå fram som et eksempel på nytt bærekraftig byggeri, der sosialbærekraft står sammen med effektive miljøtiltak. Grønn mobilitet vil også vektlegges som et miljøtiltak, med fokus på bruk av kollektivtransport, bildeleordning, sykkel og gående, skriver Code Illustrated Future i meldingen.

Taket skal formes for å fange solenergi på en optimal måte. Det skal gjøres bruk av effektive bygningsintegrerte solceller, der det er solstråler å fange. Resten er grønne tak for fordrøyning og kjøling.

– Bygget har svært lavt varmetap, god solavskjerming og sammen med de tekniske tiltakene gjør dette at bygget produserer mer energi enn det bruker. Det vil bli Norges første leilighetsbygg som plusshus, forklarer selskapet.

Opphav og kilder: Code Illustrated Future / OBOS

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078