23948sdkhjf

Norsk sykehus er verdens beste digitale byggeprosjekt

Vant over nesten 200 store internasjonale prosjekter i kampen om den gjeve tittelen.

I arbeidet med Stavanger Universitetssykehus (SUS2023) har COWI og Nordics prosjekteringsgruppe knekt koden en hel byggenæring har jaktet på. I kveld ble prosjektet kåret til verdens beste digitale byggeprosjekt.

En liten delegasjon av teammedlemmer fra COWI og Nordic – office of Architecture fikk tirsdag 13. november overlevert den gledelige nyheten: prosjektet deres er verdens beste digitale byggeprosjekt. Stavanger Universitetssykehus konkurrerte i finaleheatet mot det kinesiske signalbygget BeiJing CBD Z6 Tower og amerikanske Piedmont Atlanta Hospital, blant 196 innsendte prosjekter.

Det er den amerikanske IT-giganten Autodesk som kårer verdens beste digitale byggeprosjekt på verdens største digitaliseringskonferanse for byggenæringen. Den årlige konferansen samler over 10 000 arkitekter, ingeniører og entreprenører i fire dager for å lære av de beste internasjonale prosjektene. 

Skyhøye digitale ambisjoner

COWI påpeker at det var en rekke faktorer som gjorde at sykehuset stod ut blant prosjektene på en global basis.  

- En digital løsning som muliggjør industrialisert bygging av høy kvalitet, et 3D-studio der brukergrupper kan teste sykehuset før det bygges, samt bruk av teknologiske løsninger for å effektivisere byggeplassen, skriver kommunikasjonsdirektør for COWI, May Krisitn Haugen. 

- Prosjektet har også lyktes med å utvikle et innovativt konsept som muliggjør industrialisert arbeidsmetodikk – også inne i selve BIM-modellen. Teamet har bokstavelig talt knekt koden som lar dem jobbe med moduler og placeholdere der man tidligere måtte detaljere hvert rom hver for seg. Det gir økt effektivitet, bedre kostnadskontroll og reduserer risikoen for feilprosjektering, skriver Haugen videre.

Prosjektdirektør for SUS2023, Kari Gro Johanson, forteller at de har skyhøye ambisjoner når det kommer til digitalisering.

– Ikke bare skal vi bygge det beste sykehuset vi kan for de pengene vi har i Stavanger. Vi skal også planlegge og jobbe smartere. Og vi skal utvikle metoder som muliggjør at fremtidens sykehus bygges bedre enn i dag. At vårt arbeid nå bokstavelig talt nå er i verdenstoppen, viser at vi har gjort mye riktig, Johanson.

Stolt team

Nordic og COWI utgjør storparten av prosjekteringsgruppen.

– Det er ufattelig stort å se at vi klarer å lykkes med en slik grad av digitalisering og industrialisering. I dag er jeg utrolig stolt av alle på teamet og den fantastiske laginnsatsen som ligger bak. All honnør til alle som har hatt en finger med i spillet bak prosjektets suksess. En stor del av takken bør også rettes til oppdragsgiver. De har virkelig vist hva som kan oppstå når de gir ingeniører og arkitekter rom til å innovere, sier Marius Weydahl Berg, administrerende direktør i COWI Norge.

– Vi er veldig stolte av alle involverte i dette prosjektet. Her er vi med på å løfte en hel bransje og vise at Norge ligger i spissen hva gjelder fremtidens byggemåte. Her har samspillet mellom oppdragsgiver, ingeniører og arkitekter resultert i noe helt nytt – dette er en seier for innovasjonsviljen, og noe som har krevd mot i flere leire. Det har lønt seg, sier Eskild Andersen, daglig leder i Nordic — Office of Architecture.

Store gevinster og færre feil

- Digitalisering og industrialisering av byggebransjen vil føre til store gevinster. Ved å produsere moduler under kontrollerte forhold reduseres antall feil i prosjektene, man får en mer tidseffektiv prosess og man øker kvaliteten betraktelig. Med andre ord gir metodikken monetære gevinster så vel som potensiale for en bedre opplevelse for sluttbrukerne av byggene, forteller Kari Gro Johanson, prosjektdirektør i SUS2023.

– Vi har som visjon å kunne bygge sykehuset uten bruk av boring, kapping og tilpasning på stedet. Så mye som mulig skal komme flatpakket eller som ferdige moduler man bare kan løfte inn og koble sammen i bygget. I tillegg har digitaliseringen gjort det mulig å involvere alt fra leverandører, snekkere, sykepleiere og leger allerede nå i planleggingsfasen. Det betyr bedre løsninger og færre feil når sykehuset bygges og står ferdig, sier Johanson.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.111