23948sdkhjf

Første fabrikk i massivtre

Massivtre, solceller på tre fasader, passivhusstandard og BREEAMNOR Excellent-sertifisering. Det nye kaffeproduksjonsanlegget i Vestby blir et realt miljøbygg på 36 meter – kanskje vil man kjenne aromaen av både kaffe og trevirke derfra?

Kaffehuset er det første industribygget i massivtre for AF Bygg Østfold – og på landsbasis. Ingen andre entreprenører i Norge har tidligere reist et helt industribygg i det miljøvennlige materialet.

Når Joh. Johannson flytter kaffeforedlingsanlegget fra Filipstad i Oslo til Vestby i Akershus, må det også bygges enorme arealer for lagring, pakking og utkjøring av en årlig produksjon på 12 000 tonn kaffe, noe som tilsvarer 1/3 av all kaffen som drikkes i Norge. Prosjektleder Kim Fjelstad og hans team i AF Bygg Østfold har brukt lang tid på å finne riktige samarbeidspartnere som både har erfaring med massivtre og montering i høyden.

– I Brumunddal bygger Arthur Buchardt verdens høyeste trehus på over 80 meter. Men et leilighetsbygg i mange etasjer er noe ganske annet enn takhøydene vi opererer med. Vi har en innvendig takhøyde på 22 meter og lagerrom på nesten 1000 kvadratmeter. Derfor har vi brukt mye tid på å sikre at montering i høyden foregår på en sikker og trygg måte, forteller Fjelstad.

Stolt av fagarbeiderne

Bilde: AF Gruppen

Massivtre til tross, helt betongfritt er bygget likevel ikke. Såler og rom under bakkenivå er støpt i lavkarbonbetong, som er valgt for å tilfredsstille miljøkravene. Østfold-prosjektet har sammen med betongekspertise i AF laget en betongresept med lavest mulig karbon. 

Utfordringen er at det tar lengre tid å herde lavkarbonbetong. I begynnelsen av februar var det så kaldt da AF sitt forskalingsteam støpte sålen til gassanlegget, at de måtte ha et oppvarmet telt rundt støpeområdet for å få herdet betongen i tråd med fremdriftsplanen.

I ett år har forskalings-laget forberedt massivtrebyggingen med store arealer under bakkenivå. 

– Det meste av det vi produserer synes ikke. Det ligger seks meter under bakken, sier prosjektets erfarne forskalingssnekker Bengt Olsson og smiler.

– Forskalingsteamet gjør en fantastisk jobb. Vi er glad for å ha egne dyktige fagarbeidere både på tømmer og forskaling, sier prosjektleder Fjelstad. 

Solceller i fasaden

AF Energi & Miljøteknikk har ansvar for både oppvarming, kjøling, energiproduksjon og energistyring i Kaffehuset. En av energikildene er solcelleanlegg bestående av 1280 paneler med en samlet effekt på 365 kWp. Fordi panelene er plassert på tre sider av bygningen, kan elektrisitet leveres fra solcellene i et større tidsrom enn om de hadde vært montert på kun én side. 

– Det spesielle med solcelleanlegget er at de ikke monteres utenpå panel, men vil være en del av selve fasadeelementet. De skal tåle vind, regn og snø, så her er vi mange som har jobbet sammen for at løsningen skal være tett, effektiv og estetisk, forteller Jon Strand, som leder energileveransen. 

Energisentralen skal utnytte alt fra overskuddsvarme fra produksjonsanlegget til brønner som er gravd for kjøling. Fabrikken skal kunne jobbe i skift gjennom hele døgnet, så det er viktig å ha backup hvis noe skulle gå galt. Både varmepumper med propan, elkjel og elproduksjon fra solcelleanlegget, kan kobles opp mot produksjonsmiljøet. 

– Dette prosjektet er både spennende og litt skummelt, forteller Strand. Her må vi være oppmerksomme hele tiden. Det er ingenting som går på autopilot.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141