23948sdkhjf

- Tør du lene deg mot et glassrekkverk?

Det finnes mange utrygge glassrekkverk rundt omkring på norske balkonger og takterrasser. Nå vil SINTEF sammen med store deler av bransjen finne ut hvordan glassrekkverk kan bli sikrere i fremtiden.

Hva kjennetegner et sikkert glassrekkverk? Det er spørsmålet forskerne ønsker å finne svar på i det nye forskningsprosjektet "Sikre glassrekkverk".

Skal lage veileder for bransjen

Resultatene skal beskrives i en åpen rapport, som er tenkt som en veileder til hjelp for alle aktørene i verdikjeden – fra produsent til sluttbruker og tilsynsmyndigheter.

Enkel tilgang på dårlige "gjør det selv-løsninger" gjennom netthandel og lavpriskjeder har ført til at uegnede produkter anvendes i privatmarkedet, uten at kjøperne nødvendigvis har kompetanse om riktig montering og bruk. Dette utfordrer sikkerheten.
For de profesjonelle glassrekkverksleverandørene er det ofte dårlige innfestingsforutsetninger som gir usikre glassrekkverk.

– Vi ser stadig eksempler på dårlige og utrygge produkter i markedet, og våre erfaringer fra laboratorieprøving av glassrekkverk har vist et stort behov for kompetanseheving i byggebransjen, sier rådgiver Jan-Fredrik Aasheim i SINTEF.

13 bedriftspartnere

I forrige uke arrangerte instituttet et oppstartsmøte sammen med partnerne. Prosjektet finansieres av hele 13 bedrifter; Sagstuen AS, PKS industri AS, Onlevel Gmbh, Fana Glass AS, Arnøy Engros AS, Brødrene Midthaug AS, BeslagGrossisten AS, Sørbø Industribeslag AS, Q-railing Norge, Glassløsninger AS, Backe entreprenør AS, Glass og Fasadeforeningen samt DiBK.

– Dessverre konstaterer vi at det fremdeles blir levert glassrekkverk med mangelfulle egenskaper i forhold til disse konstruksjonenes primærfunksjon; å forhindre gjennomfall. Det gjelder underdimensjonering både av glass, innfestingssystemer, stolper og forankring til underlag. Vår målsetting med deltakelse i prosjektet er å fortsette arbeidet med å gjøre det enkelt å velge riktige løsninger og produkter, sier direktør i Glass og Fasadeforeningen, Bjørn Glenn Hansen.

Noen mål med prosjektet vil være:

  • Økt sikkerhet i anvendte løsninger
  • Redusert risiko for uønskede hendelser og erstatningsansvar
  • Samhandling med aktører i hele byggeprosessen
  • Eksempler på preaksepterte løsninger
  • Bransjeveileder
  • Ny kunnskap om løsninger, produkter og tjenester
  • Prosjektet skal etter planen ferdigstilles i juni 2020.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079