23948sdkhjf

Statsbygg gransker Nasjonalmuseet: Hadde grunnlønn på 26 kroner timen

Det nye Nasjonalmuseet er et av Oslos mest prestisjefylte pågående byggeprosjekter.

Nå har Statsbygg satt i gang en gransking for å se om litauiske arbeidere på byggeplassen tjener under norsk minstelønn. Dette melder en rekke medier, blant andre NRK.

Ifølge en artikkel av Manifest tidsskrift, viser en rapport fra revisjonsfirmaet KPMG at en av arbeidernes grunnlønn var på 26 kroner i timen.

Mesteparten av lønnen som utbetales til arbeiderne kommer dog som tillegg, og hvor store disse tilleggene faktisk er fokuset for granskningen som gjennomføres.

Statsbyggs kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg forteller ovenfor NRK at funnene er «alvorlige»:

- Vi bestilte denne rapporten basert på stikkprøver, og det så ut som om det var problemer med både riktig betaling og omfang av arbeidet, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til NRK.

Det meldes at Statsbygg har hyret inn arbeidsrettslige eksperter til granskingen, som fokuserer på underleverandøren for Caverion-gruppen – et globalt konsern med rundt 15.000 arbeidere i Europa.

Selskapets administrerende direktør, Knut Gaaserud, forteller ovenfor riksavisen at de østeuropeiske arbeiderne får både variabel lønn og dagpenger, som til sammen skal utgjøre norsk minstelønn. De refererer til egne stikkprøver som skal vise at riktig beløp kommer inn, og forteller blant annet at dagpengene går direkte inn på kontoen til arbeiderne – og dermed ikke inkluderes i tallene som KPMG-rapporten er basert på.

KPMG på sin side mener dog dagpengene ikke kan regnes som lønn.

Statsbygg var etter det NRK melder tidligere i høst på tur til Litauen for å sjekke opp i Caverions underleverandører direkte, uten at de vil si noe om hvilke resultater turen fikk.

Prosjektet, som har en pris på 5,3 milliarder, skal etter planen stå ferdig i 2020.

Les mer om saken hos NRK.

Opphav og kilder: NRK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.064