23948sdkhjf

Reduserer klimaavtrykket med grønne bjelker

Kruse Smith er først ute med å benytte grønne deltabjelker fra Peikko i bygg. De produseres med minimum 90 prosent resirkulert stål som dermed gir et vesentlig lavere klimaavtrykk enn ordinære bjelker.

Sandnes Læringssenter i Sandnes har som stadig flere bygg i dag høye krav til å identifisere løsninger med positive klima- og miljøegenskaper. Med dette for øye benyttes for første gang de nye, grønne deltabjelkene fra Peikko. De hatteprofilerte bjelkene går under navnet Deltabeam Green.

Det innovative med Green er at de produseres med minimum 90 prosent resirkulert stål, som dermed gir et vesentlig lavere klimaavtrykk enn ordinære bjelker. Med sin grønne farge skal ingen skal være i tvil om at dette er miljøriktige produkter.

 

Det innovative med Green er at de produseres med minimum 90 prosent resirkulert stål, som dermed gir et vesentlig lavere klimaavtrykk enn ordinære bjelker. Foto: Kruse Smith

Kruse Smith har presset på

– Vi har hatt mange prosjekter med Kruse Smith, og flere av dem har vært kompliserte; enten ved miljøaspektet eller utformingen av dekker,  forteller Daniel Klemetsen, salgssjef for Peikko i Norge. – Kruse Smith har presset på for at vi skal øke andelen av resirkulert stål i våre bjelker, selv om Deltabeam Green allerede har rundt 50 prosent høyere andel enn konkurrerende bjelker og samtidig veier vesentlig mindre. Nå er de grønne bjelkene ferdige, og det er helt naturlig at Kruse Smith ble de første til å ta dem i bruk, fortsetter Klemetsen.

En EPD (Environmental Product Declaration) for Deltabeam Green er ferdig i slutten av april, men Klemetsen er allerede trygg på at tallene vil bli gode. I tillegg til høy resirkuleringsgrad har Peikko også tatt grep som reduserer utslipp betydelig i produksjonen og under transport. Til produksjonen brukes fornybar energi og all transport skjer på lastebiler utstyrt med Euro VI-motorer og biodiesel. Disse tiltakene reduserer CO2-utslippet med rundt 90% målt mot tradisjonell produksjon og frakt.

 

Deltabeam Green har integrert brannarmering. Det gjør at brannisolering eller maling av bjelkens underside utgår. For entreprenøren er dette både tids- og plassbesparende. Foto: Kruse Smith

Redusere det totale klimaavtrykket

– Som entreprenør er vi hele tiden på jakt etter produkter og løsninger som kan redusere det totale klimaavtrykket på byggene vi bygger. Det at Peikko nå har utviklet en deltabjelke med å svært gode klimatall er et viktig bidrag til at vi kan levere stadig bedre og mer miljøvennlige bygg, forteller Kruse Smiths prosjektleder for Sandnes Læringssenter, Livar Salte.

Nok en fordel med bjelkene ut over miljøaspektet er den integrerte brannarmering. Det gjør at brannisolering eller maling av bjelkens underside utgår. For entreprenøren er dette både tids- og plassbesparende, dermed en av faktorene som har spilt inn ved valg av bæresystem.

Kruse Smith har satt et ambisiøst mål om å ferdigstille råbygget på under seks uker. Peikko skal levere fulle lass med bjelker omtrent ukentlig. De første 32 av totalt 150 bjelker ankom byggeplass siste uken i mars og montering i råbygget startet rett over påske.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078