23948sdkhjf

Klarsignal for bygging av protonsenter i Bergen

Byggingen av et protonsenter på Haukeland universitetssjukehus starter over sommeren. Det er klart etter at styret i Helse Vest har godkjent forprosjektet.

Protonsenteret vil stå ferdig i 2024 og skal sammen med et tilsvarende nytt protonsenter på Radiumhospitalet i Oslo gi et tilbud om protonbehandling til kreftpasienter i hele Norge.

Protonbehandling er ifølge en pressemelding fra Helse Vest en mer skånsom form for stråleterapi enn tradisjonell strålebehandling, og vil redusere faren for langtidsbivirkninger og senskader. Protonbehandling skal bidra til at flere kan leve et normalt liv etter kreftsykdom, og behandlingen er blant annet godt egnet for barn og unge. Det er i dag ikke noe tilbud om slik behandling i Norge. Noen pasienter får behandling i utlandet.

Lang tunnel og høy heis

Protonsenteret skal lokaliseres tett opptil Haukeland universitetssjukehus, ved Haukelandsbakken 45. For å knytte senteret opp mot resten av sykehuset skal det etableres en tunnel fra Sentralblokka ca. 230 meter inn i fjellet der en heis med løftehøyde på 70 meter vil gå opp til protonsenteret.  Bygget er over fem etasjer med et bruttoaral på 10.700 kvm. Ifølge Helse Vest vil protonsenteret bli et svært teknisk avansert bygg som vil tilby høyspesialisert behandling til kreftpasienter fra hele landet. Kostnadsrammen er satt til 1.142 millioner kroner.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078