23948sdkhjf

Indeks: Bred oppgang i produksjon, ordre og sysselsetting

Etter en kraftig dropp i juli tok den norske innkjøpssjefindeksen DNB PMI seg kraftig opp i august.

PMI for august ble 60,5, opp 11,6 poeng fra juli og den høyeste indeksen siden juli i fjor. Dermed har indeksen mer enn hentet inn den markerte nedgangen i juli.

Det var en bred oppgang produksjon, ordre og sysselsetting, men også varelagrene steg. Det har vært store svingninger den siste tiden, noe som tilsier en viss varsomhet i tolkningen av tallene. Særlig har leverandørenes leveringstid svingt mye.

En beregnet trend viser en PMI som har vært stabil like over 55 de siste månedene, som er litt lavere enn rundt årsskiftet, opplyser NIMA og DNB som utarbeider den norske innkjøpssjefindeksen.

Produksjonsindeksen steg med 10,9 poeng til 63,3 i august. Nivået var 6,3 poeng høyere enn gjennomsnittet det siste året, men 0,2 poeng lavere enn i januar.

Indeksen for nye ordre steg med 14,2 poeng til 63,4 i august og var 7,6 poeng høyere enn gjennomsnittet det siste året. Det var særlig hjemmemarkedsordrene som trakk opp.

Sysselsettingsindeksen steg med 5,1 poeng til 59,2 i august, den høyeste indeksen siden sommeren 2011.

Indeksen for leverandørenes leveringstid steg med hele 25,9 poeng til 61,9 poeng i august. En høy indeks betyr lang leveringstid og er assosiert med høy aktivitet. Lagrene av innkjøpsvarer steg med 3,3 poeng til 54,9 i august. Økte lagre assosieres med lavere aktivitet og trekker ned PMI. Noen respondenter peker på ferietid hos leverandører, økt usikkerhet i internasjonal handel og en stillere juli måned som grunner til lagerbygging, melder NIMA og DNB.

DNB PMI

PMI (Purchasing Managers Index) måler vareflyten i bedriftene og består av fem delindekser.

Verdier over 50 uttrykker økt aktivitet eller vekst. Verdier under 50 kan være et uttrykk for nedgang.

Innkjøpssjefindeksen utarbeides hver måned i mer enn 40 land og Norsk PMI kom ut første gang i 2004. Etter lenge å ha blitt utarbeidet av NIMA og Danske Bank Norge utarbeides den nå av NIMA og DNB Markets og skiftet tidligere i år navn til DNB PMI.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094