23948sdkhjf

PDA´er i distribusjonsbilene gjør det enklere for Surnadal Transport

Enklere for Surnadal TransportEn ny webbasert løsning fra Transportnett gjør hverdagen enklere for Surnadal Transport på Nord-Møre. Foreløpig har 15 av selskapets distribusjonsbiler nå fått håndholdte...

Enklere for Surnadal Transport

En ny webbasert løsning fra Transportnett gjør hverdagen enklere for Surnadal Transport på Nord-Møre. Foreløpig har 15 av selskapets distribusjonsbiler nå fått håndholdte terminaler (PDA´er) som forenkler transportflyten, men målsettingen er at samtlige 100 biler skal få utstyret. - Systemet øker vår konkurransekraft overfor de store samlasterne, sier daglig leder Øystein Lie.

Surnadal Transport AS ble etablert for 30 år siden og er bygd opp rundt møbel- og treindustrien på Nordmøre. Selskapet transporterer råstoff inn til fabrikkene og ferdigvarer ut til grossister.

- Vi har et fast ruteopplegg for store kunder som Talgø Møbelfabrikk, MøreTre, Kvande og Nordvik, Holten Treindustri, Rindalslist, Rindalshytter, Børset Bakeri, Stompa, T-Komponent og Ole N. Negård. Disse kundene står for en betydelig del av vår totalomsetning og hvis vi skal forbli deres fremtidige transportør er elektronisk kommunikasjon avgjørende, sier Lie.

Lokal forankring

Surnadal Transport kan vise til en jevn og god vekst i omsetningen. I fjor endte den på 150 millioner kroner, i år forventes den å bli på 160 og innen 2010 regner Lie med å runde 200. Selskapet kjører ruter over hele landet, men hovednedslagsfeltet er Nord-Møre.

- Vi har 15 distribusjonsbiler som går mellom Surnadal og Trondheim, Kristiansund, Molde og Ålesund. Det er i disse bilene vi nå har installert PDA´er og vi har også integrert vår webløsning mot de største kundene. Det forenkler bestillinger av transporter, og når systemet er fullt implementert vil vi derfor kunne vokse i omsetning uten å måtte ansette mer personell, opplyser Lie.

Sanntidsinformasjon

Gjennom prosjektet med Transportnett får altså kundene til Surnadal Transport transportinformasjon over Internett. Det dreier seg om en standard webløsning som Transportnett har utviklet og som benyttes av flere store norske transportbedrifter. I følge Lie gir dette kundene god oversikt over transportflyten. Sjåfører skanner hvert kolli inn i systemet med PDA´en når det lastes på bilen, og dermed registreres oppdraget og kundene kan følge forsendelsen på Internett slik at de vet hvor den befinner seg til enhver tid, når den er levert og hentet på terminal og klokkeslett for utlevering.

- Dette er en drastisk forenkling av de tidligere manuelle rutinene hvor vi ofte måtte vi bla gjennom store mengder fraktbrev for å finne ut hvem som hadde kvittert ut en forsendelse. Nå signerer mottaker på PDA´en, og hvis det oppdages skader på godset rapporteres det som avvik, forteller Lie.

Av sikkerhetshensyn opererer man nå i startfasen både med fraktbrev og PDAer, men i løpet av neste år skal papirbruken helt bort.

- Det finnes også en lettversjon der kunder kan gå inn på hjemmesiden vår og bestille transportoppdrag. Det er tiltenkt mindre kunder som har behov for å sende varer. De får tildelt passord og kan opprette egen bestillingsside.

Samtlige biler på nett i løpet av 2007

Prosjektet med Transportnett vil i løpet av neste år bli utvidet til å omfatte alle selskapets 100 biler.

- Vi har kontrakt med Kollo Veidekke der vi har ansvaret for alt vintervedlikehold som brøyting, sandstrøing og salting, med 25 anleggsbiler i sving. I fase 2 kommer vi til å innføre en løsning for elektronisk kjøreseddel for dem slik at lasting, lossing og timeforbruk meldes rett fra bilen og inn i systemet, opplyser Lie.

Han fremholder at det er tøft å være liten og konkurrere mot de store samlasterne.

- De konkurrer med oss på pris for å øke sin markedsandel, og derfor er det viktig å øke bruken av IKT for å oppnå konkurransefortrinn, sier Lie, som ser for seg et fremtidig felles IKT-system for alle samlastere og transportører i Norge.

- I dag benytter til sammen 50 transportselskaper i Norge denne løsningen, men det er ikke kostnadseffektivt at alle opererer med ulike systemer slik at vi må ha med en PDA fra hver av dem i bilene. Dette må derfor samordnes i ett system for alle transportører, og jeg tror Transportnett kan være en katalysator for å få på plass et slikt system, avslutter Lie.

www.logistikk-ledelse.no © 2006

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062