23948sdkhjf

Den Tekniske Messen - Viktig møteplass: De fleste utstillerne blir med neste gang også

Den Tekniske Messen - Viktig møteplass:De fleste utstillerne blir med neste gang ogsåI forrige utgave av bladet kunne vi melde at både arrangør og et knippe truckleverandører var fornøyd med gjennomfø...

Den Tekniske Messen - Viktig møteplass:

De fleste utstillerne blir med neste gang også

I forrige utgave av bladet kunne vi melde at både arrangør og et knippe truckleverandører var fornøyd med gjennomføringen av Den Tekniske Messen tidligere i høst. Her følger rapporter fra flere utstillere. De fleste av disse anser utstillinger som en viktig møteplass og kan tenke seg å delta på kommende utstillinger i regi av Norges Varemesse.

Christian Ryg og Trond Schieldrop

BT med bredde

På den tekniske messen på Lillestrøm stilte BT med et bredt program av sine nyeste serier innen ledetrucker, reachtrucker og stablere. Alle sammen er nye av året, selv om det for det meste dreier seg om forbedringer av tidligere serier.

Reflex, reachtruckene, har fått en ny og forbedret utgave B/E for ekstra krevende håndtering. Løfte- og senkehastigheten er økt, løftehøyden er 11 meter, og E-serien har den tiltbare førerhytta som BT utviklet for mange år siden.

Den litt enklere M-serien har nytt interiør, og en forbedret ergonomi. Dessuten har alle reachtruckene en forbedret triplex mast med bedre sikt, takket være at profilene er smalere.

Elektronisk bremsing som bremser med motoren og kan stilles til automatisk progressiv bremsing er en annen fordel med reachtruckene. Progressiv styring gjør truckene lettere å manøvrere og mykere i bevegelsene ved posisjonering. Også denne kan stilles for å passe fører og arbeidsområde. Med elektronisk gaffelkontroll får man en myk oppbremsing ved løft og senk av last.

Ixionserien, støttebenstrucker for stabling, har fått BT Powerdrive. Det er et avansert integrert driv- og styringssystem. De toppmodellene som er beregnet på spesielt høyfrekvent bruk har Sensilift som kan kontrollere løft/senke-hastigheten ved hjelp av en liten vippearm på styrearmen.

Også Orion ledetrucker har fått BT Powerdrive, enten de har førerplattform eller ikke. Serien med førerplattform har også Powertrack for å eliminere hjulspinn. Systemet tilpasser drivhjulstrykk etter lastens vekt.

Rocla for seg selv

Rocla sto litt for seg selv i motsatt ende av hallen under messen. Her var bare representanter fra fabrikken, og situasjonen i Norge virket litt uklar. Med seg hadde finnene sin Boomerang reachtruck, som i det aller meste er identisk med den reachtrucken de produserer for Mitsubishi med deres logo og navn på. En moderne maskin med AC motor og progressiv styring. Lett adkomst til alle komponenter som krever regelmessig service, takket være helt utsvingbare førerhytte.

Daewoo med norsk hytte

Daewoo Norge AS var på plass med sin 2-tonns el-truck B18X. Batteriet er plassert mellom akslene og så lavt man kan klare det for å gi en stabil og kjøresikker maskin. Den er utstyrt med programmerbar datamaskin som kan tilpasse ytelser til kjøringens art og arbeidsområdet. Den har selvdiagnostisering av feil som oppstår. Den har hydrostatisk styring og oljekjølte skivebremser for å øke driftsikkerheten og minske slitasje.

Trucken har Tepas hytte fra Trysil. Tepas har egen testrutine for sikkerhetstesting av truckhytter, som er godkjent av Svensk Maskinprovning. Tepahytten er fullt på høyde med andre kvalitetshytter som er utviklet og utrustet for nordiske forhold og krav.

Nye Atletmodeller

To ganske nye modeller fra Atlet fantes på messen. Sittestableren Ergo er fornyet, og ledetrucken Presto har blitt sterkere.

Ergo er en maskin der man har forsøkt å få alt inn i minimale ytre mål. Dermed kan den kjøre i smalere ganger enn reachtrucker. Løftehastigheten er høy, 30 cm i sekundet. I det hele tatt har Atlet lagt vekt på høye ytelser for å få opp håndteringshastighet og øke effektiviteten i lageret. Ergo kommer i to modeller, 1600 og 2000 kg kapasitet. Den minste løfter til 6,3 m og den største til 5,4 m.

Atlet anbefaler sittestablere der transportstrekning er under 100 m og maskinen går opptil fem timer om dagen. Med lengre totale strekninger eller utvidet bruk anbefaler produsenten reachtrucker. De koster imidlertid mer og Atlet hevder at effektiviteten ikke nødvendigvis blir høyere.

Forbedringer av førermiljøet omfatter bl.a. justerbar stol, flytende armstøtte og nye betjeningshendler. Sikkerhet er også viktig, med PIN-kode for hver fører, valgmuligheter for de fleste områder avstemt etter førerens erfaring og hva slags kjøring som skal utføres. Hastigheten senkes automatisk ved kjøring ved høye løft.

Presto er også en nett maskin, med maksimal bredde 770 med mer. Den kommer i to utgaver PLP 200 og 250, med kapasitet på respektive 2 og 2,5 tonn. Maskinen bygger på Atlets femhjuls konstruksjon og Friction Force system som sikrer optimalt trykk på drivhjulet under alle forhold. Også Presto er konstruert med tanke på føreren. Sikkerhet betyr nedfellbar plattform og sidestøtter og personlig PIN kode som hindrer at uvedkommende kan bruke maskinen.

Sidevippegafler med kassebeslag

Logitrans Norge presenterte tre nyheter under messen. Det første er en høytløfter med fotocellesystem slik at den holder seg i automatisk riktig arbeidshøyde i forhold til varene som er på løfteren. Det andre er en ekspedisjons- og plukkvogn (SE5), som Kid Interiør benytter på sitt sentrallager. Det tredje er sidevippgafler med kassebeslag.

- Jevnt over har det vært høy kvalitet på de besøkende, men det har vært få innom standen sammenliknet med tidligere messer, sier salgssjef Tore Kay Landbø. Han legger til at årets messe er derimot den beste på mange år. - Store deler av materialhåndteringsbransjen er nå samlet under et tak. Vi kommer til å være med på Industridagene i 2006.

Fokus på pakkemaskiner og emballeringsprodukter

For første gang har 3M satset på utstyr for transport og logistikkbransjen under Den Tekniske Messen. Med fokus på pakkemaskiner og emballeringsprodukter, har selskapet produkter tilpasset SMB-markedet.

- Primær fokus er vår produktportefølje innen verneutstyr - hørselsvern, briller, støv, friskluft og hjelmer, sier produktleder Sverre Thoresen i 3M Norge. Et av selskapets nyeste produkter er avlastningsmatter for både produksjons-, kontor-, butikk- og transportbransjen. Om messen sier Thoresen at den gir dem mulighet til å skape relasjoner og vise frem spissprodukter.

- Tilstrømningen av publikum har vært bra. Vi planlegger å delta på neste tekniske messe om to år.

Sterk på prefabrikerte nettsystemer

Under messen fokuserte Gunnebo Troax på maskinsikring av farlige maskiner og roboter. Selskapet er en ledende leverandør av prefabrikerte nettsystemer til tradisjonell industri, som logistikk- og transportbransjen. I tillegg ble det vist frem løsninger for sikring av pallreoler. Gunnebo Troax opplever en sterk vekt i det norske markedet. Selskapet har en markedsandel på 70-80 prosent. Om messen sier produktsjef Per Eric Larsson at den er en viktig møteplass og at de definitivt kommer til å delta på neste messe.

Satser på vakuumbasert løfteteknikk

Norges største produsent av kraner og løfteutstyr, Munck Cranes, har med nyvinningen innen vakuumbasert løfteteknikk, satt fokus på HMS og ergonomi for produksjonsbedrifter, transport- og logistikkbransjen.

- Vårt øvrige produktspekter er standard og spesialkraner for det nasjonale og internasjonale markedet, sier prosjektdirektør Rune Vabø. De siste månedene har Bergensselskapet tatt store internasjonale kontrakter. Den siste leveransen var en kontrakt på 20 millioner kroner på leveranse av fem kraner til utbygging av det islandske aluminiumsverket Nordual på Island. Ellers benytter selskaper som GE Energy, Vatech, Hydro og Alstom, kranløsningene til Munck Cranes.

- Vi har vært gjennom en vellykket snuoperasjon de siste månedene med økt fokus på eksportrelatert industri. I dag har vi en ordrereserve på 70 millioner kroner, sier Vabø. Han legger til at selskapet frem til jul skal levere 10 millioner kroner i spesialkraner pr måned. - Det blir en tøff utfordring for alle ansatte i selskapet.

Om messen sier Vabø at interessen rundt deres vakuumbaserte løfteteknikk har vært upåklagelig, og at de høyst sannsynlig kommer til å delta igjen.

Ny strekkfilmmaskin setter ny standard

Norpack er en ledende leverandør av pakkemaskiner og utstyr innenfor områdene stropping, strekkfilmemballering og krympepakking. På messen viste selskapet frem et bredt spekter av maskiner og verktøy innenfor dette området.

- Spesielt Fromms nye strekkfilmmaskin FS400, som kan strekke folien opp til 400 prosent, vakte stor oppmerksomhet. Vi har også stor tro på Band-All maskinen for bunting med 28-50 mm bredt foliebånd, sier daglig leder Kåre Nalum. Han legger til at selskapet har en omsetning på ca 15 millioner kroner og 6 ansatte. Norpack retter seg mot alle industribedrifter. Den Tekniske Messen er det rette mediet for Norpacks virksomhet og Nalum opplyser at de trolig deltar også på neste messe.

Lagerhaller i alle fasonger

Avdeling lagerhaller hos O.B Wiik viste frem lagerhaller i alle fasonger. Det nyeste skuddet på stammen er en aluminiumskonstruksjon primært rettet mot korttidsprosjekter, som for eksempel byggeplasser, overdekking av arbeider som må foregå tørt og diverse lagring.

- Den store fordelen med hallen er den korte riggingstiden, sier avd. sjef Øystein Larsen. Løsningen er løftbar slik at den effektivt kan flyttes internt på et område for ulike oppdrag. Det kan også påmonteres hjul slik at det kan trilles til neste arbeidsoppdrag.

O.B. Wiik har en omsetning i Norge på ca 120 millioner kroner. Selskapets avdelingskontor i Sverige opplever også en sterk vekst.

- Vi tar markedsandeler fra de etablerte leverandørene, sier Larsen, og legger til at det var første gang O.B Wiik deltok på Den Tekniske Messen. - Det er ikke usannsynlig at vi kommer til å delta på neste messe, sier han.

Sterk på sveis

Til tross for et sviktende sveisemarked, opplever TESS en vekst på over 25 prosent i det norske markedet. TESS, som er mest kjent for slanger og koblinger, ser på sveis, vern og gass som spennende markedsnisjer.

- Omsetningen for inneværende år blir på ca 80 millioner alene på sveis. For hele virksomheten blir omsetningen på 1,3 milliarder. Nedslagsfeltet for TESS er offshore, onshore, statlig og kommunale virksomheter og deler av transport- og logistikkbransjen, sier markedsansvarlig for sveis, Kjell Arne Grini.

Størst på haller

Med en produksjon på nærmere 5.000 kvadratmeter haller i uken, er Best-Hall den største leverandøren av slikt utstyr. Alt utvikles og produseres ved egen fabrikk i Finland. Firmaet Best-Hall er ISO9001-sertifisert av Norske Veritas både på salg, prosjektering, produksjon og montering.

- Vi lager haller med fri spennvidde på opp til 100 meter og ubegrenset lengde, sier daglig leder Staale Bjaanes. Under Den Tekniske Messen viste selskapet frem forskjellige løsninger på lagerhall. Best-Hall har levert slike til bl.a. Jøtul, Moelven, Gyproc og Widerøe. Den norske virksomheten regner med en omsetning på ca 20 millioner kroner i 2004.

- For oss er Den Tekniske Messen en naturlig møteplass for å presentere våre løsninger for industrien, sier Bjaanæs.

Direkteimportør av utstyr for varehåndtering

J.O. Bretteville AS er direkteimportør av utstyr for varehåndtering til sluttbrukermarkedet.

- Det gjør oss til en av de største leverandørene av jekketraller, hjul og vogner, sier daglig leder Terje Wilhelmsen i J.O. Bretteville AS. Han legger til at et annet viktig segment for selskapet er interntransport, herunder rullebaner og palleteringsanlegg. - Dette området står for 1/3 av virksomheten. På lager- og håndteringsområdet har man tradisjonelt hatt fokus på de store anleggene. De små innkjøpene som utgjør en vel så stor investering får ikke like stor oppmerksomhet. Det er her vi har funnet vår nisje med direktehåndtering til sluttkunde. Vi har spesialproduksjon av vogner og traller til hoteller og vaskerier. Den Tekniske Messen er en naturlig samlingsplass for kunder og leverandører, og vi har planer om delta på neste arrangement.

Rendyrket på hjul og trinser

Blickle Norge AS er et datterselskap til det tyske selskapet H. Blickle Gmbh, som er en av Europas ledende leverandører av hjul og trinser. Selskapet har vært representert i Norge siden 1989.

- Vi er den eneste som har rendyrket salg av hjul og trinser og har et landsomfattende forhandlernett. Omsetningen i år forventes å bli 8 millioner kroner. Det er en økning på over 20 prosent i forhold til i fjor, sier daglig leder Knut Haukelidsæter. Primærmarkedet er næringsmiddel-, mekanisk- og offshoreindustri, men selskapet spesialtilpasser løsninger etter kundens behov.

På Den tekniske Messen presenterte Blickle en ny produktkatalog med over 20.000 varianter. Responsen på stand var så bra at de kommer til å delta på tilsvarende arrangement om 2 år.

Reservedeler og hjul til elektriske trucker

Bruco Maskin AS selger reservedeler og hjul til elektriske trucker. Markedet er i jevn vekst og selskapet forventer en omsetning på ca 5 millioner kroner i år.

- Vi representerer tyske Räder-Vogel, som er verdens største produsent av Vulkollan hjul, sier salgssjef Trond Stenrud. I tillegg har de et utstrakt samarbeid med Bozela Parts AB i Sverige, som leverer tilsvarende produkter world wide.

- På Den Tekniske Messen har vi knyttet nye kontakter på vedlikeholdssiden, og oppslutningen om standen vært bra.

Ergonomisk avruller

H.C. Clausen er en konvensjonell leverandør av emballeringsprodukter. Stropping- og strekkfilmmaskiner er selskapets viktigste løsninger. Under messen presenterte de en ny ergonomisk avruller for kunststoffbånd.

- Mange som stropper store paller utsettes for unødig slitasje fordi de må krabbe på gulvet for å tre båndet rundt pallen. Hacla ES 600 er enmannsbetjent og manuelt drevet uten bruk av strøm og luft, sier salgs- og markedsdirektør Odd R. Karlsrud som hadde store forventninger til lanseringen av produktet på Den Tekniske Messen.

- Messen er forøvrig vår viktigste møteplass både for eksisterende og nye kunder, legger han til.

Industribatterier til nødstrøm og trucker

EnerSys AS er leverandør av industribatterier til både nødstrøm og trucker. Markedet for denne type løsninger er voksende.

- De fleste transport- og logistikkbedrifter ser klare miljøfordeler med elektrisk drift sammenliknet med drivstoff, opplyser Roar Sørlie. Han legger til at EnerSys er verdens største leverandør av industribatterier. På messen viste selskapet frem det nye batterisystemet Hawker Freedom. Batteriet trenger kun vannfylling etter 200 ut- og oppladninger (en gang i året).

- Sammenliknet med konvensjonelle batterier er Hawker Freedom fremtiden for en rekke bedrifter. Det har vært mange besøkende innom vår stand og vi planlegger å delta på neste messe, sier Sørlie.

Imaje med nylanseringer

Imaje lanserte to nye produkter under Den Tekniske Messen. Den nye Print and Apply-serien brukes til automatisk etikettmerking av ytreemballasje og paller. Serien erstatter nåværende system og bruker tre ulike teknikker. I tillegg lanserer selskapet den høyoppløselige blekkstråleskriveren for industri, Imaje 4040. Skriveren benyttes til kundetilpasset merking av kartonger.

- Det har vært stor oppslutning om våre nye og gamle systemløsninger på vår stand, sier markedssjef Camilla Hult. Hun legger til at messen er en viktig møteplass for eksisterende og nye kunder.

Fokus på emballasjeløsninger

-- Den Tekniske Messen er det viktigste nedslagsfeltet for oss. Her treffer vi potensielle brukere fra norsk industri. Erfaringene så langt er meget positiv, sier salgssjef Svein Roar Sindsen i Norsk Signode AS. Selskapet presenterte nye produkter innenfor strapping, strekkfilm og merking.

- På strapping har vi fokus på driftssikkerhet og brukervennlighet. På strekkfilm har vi den nyutviklede helautomatiske maskinen Octopus Compact, som er et prisgunstig og brukervennlig alternativ for SMB-markedet. På merking har vi blekkstråleskrivere for tekst, logo og strekkodemerking. Vi kommer til å delta på neste messe om to år.

Ombruksemballasje

Strømberg Plast AS har sterk fokus på ombruksemballasje. Under messen lanserte selskapet en ny sammenleggbar plastcontainer, som leveres både med og uten hjul. Løsningen har grunnmålene 800 x 600mm og tilbyr brukerne optimal utnyttelse ved retur. Det er lagt vekt på høy grad av ergonomi og løsningen passer de fleste bruksområder. I tillegg viste Strømberg en ny plastpall for eksport og som lettvektspall i Norge. Skjerpede hygienekrav fra mottakere i Europa gjør plastpallen til et kvalitets- og kostnadseffektivt alternativ.

- Det var mindre folk enn forventet de to første dagene, men de to siste dagene har kvaliteten på de besøkende vært meget bra. Vi har etablert kontakter med en rekke potensielle kunder, som vi kommer til å bearbeide i ettertid, sier daglig leder Svein H. Strømberg.

Strømberg Plast har i flere år levert emballasjeløsninger til bl.a. grossister, bakerier, bildelsprodusenter og fiskeriindustri. Selskapet forventer i år en omsetning på ca 20 millioner i år. I dag er de fire ansatte, men kommer til å styrke bemanningen i tråd med den forventede veksten innenfor virksomhetsområdene.

Hjulløsninger for intern og ekstern transport

Svako har spesialisert seg på leveranse av hjulløsninger for intern og ekstern transport. Markedet for denne type løsninger er voksende. På trinser er selskapet markedsleder, mens man på gassfjærområdet registrerer en økende interesse. Selskapet omsetter for ca 60 millioner kroner i året. Under messen fremhevet Svako samarbeidet med en ny leverandør av holker, propper, fotskruer og justeringsratt.

- Vi har hatt en jevn flyt av besøkende på vår stand og har etablert mange nye interessante kontakter, som blir bearbeidet i ettertid.

Svako har et stort produktspekter, som spenner over personbil- og truckdekk, diverse hjul for traller, trinser, tilhengerutstyr og gassfjærer. Selskapet har også et materiale som fylles i hjul for å gjøre dem punkteringsfrie.

10. gang på messen

NP Lien har fokus på lager- og lagerløsninger for privat og offentlig sektor. Her kan nevnes pallreoler fra Mecalux i Spania, Deko Systemvegger i Danmark og Lista Verkstedinnredning i Sveits. Stemo småvarereoler fra Sverige har selskapet markedsført i Norge i 25 år.

- For øvrig kan nevnes våre egne flyttbare kontorer, som produseres i egne lokaler på Strømmen, sier daglig leder Nils Petter Lien. Han melder om stort trøkk på standen og at de har etablert kontakt med potensielle kunder.

Selskapoet deltok for 10. gang på Den Tekniske Messen. - At messen er flyttet til Lillestrøm gjør den mer attraktiv for besøkende og utstillere. Tilgjengeligheten til messen kan ikke sammenliknes med Sjølyst hvor infrastrukturen var kaotisk. Vi kommer til å delta på tilsvarende messe om to år, sier Lien.

Trallefabrikken

Trallefabrikken AS fokuserer på løsninger for intern og ekstern transport og løfteutstyr.

- På messen presenterte vi alt fra enkle sekketraller til elektriske trappetraller og stablere. I tillegg satser vi på et bredt sortiment på løfteutstyr som løftevogner og vakuumløftere, sier daglig leder Terje Haukelidsæter. Han legger til at det har vært mange besøkende innom standen.

- Det er generell stor interesse for våre ergonomisk tilpassede produkter. Vi er nå blitt forhandler for Logitrans i Oslo.

Vakuumløftere i mange varianter

Vac Lift AS har spesialisert seg på alt fra vakuumløftere for gaffeltrucker og tradisjonell vakuumløftere for glass-, stål- aluminium-, skifer og steinindustri. Under messen viste selskapet frem en selvbalanserende vakuumløfter skreddersydd for materialhåndteringsbransjen. Adm. dir. Axel Kristensen opplyser at tyske Vacu Lift er solgt i Norge i over 30 år og det er et vidt spekter av produkter hvor stempelvakuumløfteren er størst. - Tilstrømningen av etablerte og nye kunder på vår stand har vært stor, og flere ønsker å kjøpe våre løsninger, sier han.

Datafangstfremstøt

PSI Systems viste frem et utvalg av sine løsninger og produkter for datafangst fra produsent til konsument.

- Vi har en familie av produkter som vi kaller for Smart Family. De fleste støtter eksisterende logistikkprosesser. Eksempel på dette er lager og transport, sier markedssjef Jan Hansen. - Vi har tidligere ikke hatt noe fokus på industri. Årets messe er et forsøk på å få innpass på dette området. Tilbakemeldingene fra de besøkende på standen har vært meget positive, og vi har hatt en rekke interessante henvendelser, sier Hansen.

Revolusjonerende småvareautomat

Den tekniske messen kunne by på en helt ny automat for lagring av små deler. Automaten er utviklet av Jacob Hatteland Computer AS. I første omgang tenkte man på en smartere automat til eget behov. Etter hvert har firmaet inngått samarbeid med Arkiv & Lager AS og i løpet av høsten blir den første Auto-Store installert hos en kunde.

Lagerautomaten sparer mye plass. Den bygges opp av bjelker med toppprofiler skinner på toppen og bunnprofiler som boltes i eksisterende gulv. Fra bunn til topp settes det opp bjelker og vannrette profiler i horisontale nett.

Delene lagres i plastbokser, som stables oppå hverandre. Roboter med festeklør og en heis som henter opp ønsket boks. Siden boksene står i stabler, må roboten ofte hente opp flere bokser før den rette kommer opp. Disse boksene blir satt til side, og hentes av ledige roboter som plasserer dem vilkårlig der det er plass i lageret. Alternativt kan boksene settes ned på samme sted og i riktig rekkefølge. Robotene kan også programmeres til å stable i en rekkefølge for uthenting senere. For eksempel kan de jobbe «nattskift», slik at man kan begynne plukking direkte om morgenen.

Boksene som er hovedmodulen i lageret er 450x650 mm og 220 mm høye. De kan ha en totalvekt på 30 kg.

Det kan installeres flere roboter for å øke kapasiteten i lageret. Robotene kontrolleres via trådløst ethernet, og har en ladetid på totalt 4 timer ved full utlading.

En stor fordel med Auto-Store er i følge produsenten at plukkeren sitter på ett sted. Alle bokser blir brakt til plukkstasjonen og returnert til lageret etter avsluttet plukk. Man sparer tid ved at man slipper å gå fra sted til sted langs en konvensjonell lagerautomat. Auto-Store er ideell for lagring av små produkter, men kan også benyttes for litt større enheter.

Det er også et svært kompakt lager og arbeider raskt. Sikkerheten er høy, ettersom alle bokser kun kan nås ved plukkstasjonene, og dataloggen viser alle bevegelser i lageret og hvor plukk av varer har foregått.

Auto-Store egner seg også for pre-pick ( plukking og ferdigstilling av ordrer før leveringstidspunkt). Etter ferdigstilling kan boksene settes på et bestemt sted i lageret. Fordi lageret er bygget på moduler, er det også enkelt å raskt å bygge ut ved behov.

www.logistikk-ledelse.no© 2004

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047