23948sdkhjf

Gasum utvider den nordiske gassinfrastrukturen

Gasum har åpnet en ny fyllestasjon for flytende naturgass (LNG) og flytende biogass (LBG) i Göteborg. Stasjonen er etablert i samarbeid med Volvo og legger ytterligere til rette for overgangen til renere energi i tungtransportsektoren.

Den nye stasjonen i bydelen Tuve ligger ved et viktig knutepunkt for tungtransporten, i nærheten av Volvos lastebilfabrikk og Göteborg havn.

– Vi er glade for samarbeidet med en bransjeleder som Volvo i byggingen av den nye stasjonen i Tuve. Havnen i Göteborg er blant de største i Norden og gjennom den er det mye import og eksport hver eneste dag. Nå kan vi endelig tilby logistikkselskapene en enkel måte å redusere utslippene på, sier Mikael Antonsson, Director Traffic i Gasum Sweden.

– Landtransporten spiller en viktig rolle for å få ned utslippene. I transportsektoren er gass anerkjent som et kostnadseffektivt drivstoff med lave utslipp. Vårt mål er så effektivt som mulig å øke tilgjengeligheten til gass i det nordiske markedet. Det nordiske økosystemet for gass er i rask utvikling. Vi investerer i nettverket av gassfyllestasjoner og i hele verdikjeden for gass samt i biogassproduksjon. Alt dette er nødvendig for å sikre pålitelig levering og tilgjengelighet av gass for i tråd med markedsetterspørselen, sier Johanna Lamminen, adm. direktør i Gasum.

Det mest kommersielt bærekraftige alternativet

Gass er i sterk vekst og i ferd med å bli det foretrukne drivstoffet i transportsektoren på verdensbasis. LNG-skip blir nå førstevalget innen sjøtransport, og flere land legger til rette for overgangen fra diesel til gass i veitransportsektoren. Derfor er behovet for et omfattende nettverk av fyllestasjoner i rask vekst.

– I dag er lastebiler som går på flytende gass det mest kommersielt bærekraftige alternativet til vanlig diesel for langtransport i Europa. Med det voksende gassnettverket, også i Norden, er det nå mulig for mange kunder å bytte til mer bærekraftige logistikkløsninger med våre lastebiler som går på flytende gass. I vår egen virksomhet kan vi nå transportere førerhus til Volvo-lastebiler fra Umeå til Tuve i en bærekraftig logistikkjede, der biogass er en viktig komponent, forklarer Martin Lundstedt, president og administrerende direktør i AB Volvo.

Klimamålene øker etterspørselen etter lavutslippsdrivstoff

I henhold til den nye EU-forskriften må de gjennomsnittlige CO2-utslippene fra nye tunge kjøretøyer være 15 prosent lavere i 2025 enn i 2019. På lengre sikt, i 2030, må utslippene være minst 30 prosent lavere, noe som gjør LNG og LBG til svært attraktive drivstoff for logistikkselskaper, fremholder Gasum, som mener en overgang til gass er en konkurransedyktig løsning for umiddelbar reduksjon av utslippene av drivhusgasser. Med LNG kan CO2-utslippene reduseres med ca. 20 prosent sammenlignet med tradisjonell diesel, mens reduksjonen med LBG er så mye som 90 prosent.

Gasum

Gasum er et statseid finsk selskap med virksomhet i Finland, Norge, Sverige og Tyskland og som hadde en omsetning på drøye 1,1 milliarder euro i 2019. Gasum tilbyr renere energi og energimarkedsekspertise til industri og kombinert varme- og kraftproduksjon, samt renere drivstoffløsninger til vei- og sjøtransport. Sammen med sine samarbeidspartnere jobber energiselskapet for en karbonnøytral fremtid, både på land og på sjøen.

Kommenter artikkelen

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078