23948sdkhjf

Bane NOR: Vi skal hindre smittespredning på våre byggeplasser

På anleggene til Bane NOR kommer opptil 95 prosent av de ansatte fra «røde land». Selskapet iverksetter nå enda strengere tiltak for å hindre smittespredning.

Lørdag 31. oktober ble det innført nye regler for utenlandske arbeidstakere fra «røde land», der smittespredningen av covid-19 er høy. På anleggene til Bane NOR er opptil 95 prosent av de ansatte fra disse landene, og har 10 dagers karantene når de kommer til Norge fra hjemlandet, opplyser selskapet i en pressemelding.

– Dette er dyktige folk som jobber for våre entreprenører og deres underleverandører. Sammen deltar vi i dugnaden for å stoppe korona, sier Stine Undrum, Bane NORs konserndirektør for utbygging.

Vil beskytte lokalsamfunnene

Konserndirektøren mener det nære og gode samarbeidet med entreprenørene har vært en forutsetning for effektive tiltak.

– Vi har vært opptatt av å hindre smitte på våre anleggsplasser siden koronaen begynte å spre seg i Norge. For oss er det viktig å beskytte de ansatte og lokalsamfunnene der vi bygger, sier Undrum.

Som følge av den siste tids utvikling, innføres det nå nye tiltak:

  • I flere prosjekter jobbes det nå for å redusere antall skift. Det gjøres for å unngå at ansatte som pendler (mellom hjemlandet og Norge) ofte skal måtte sitte i 10 dagers karantene.
  • Nøkkelpersonell fra røde land må bestilles i god tid før de skal gjøre jobben sin. Dermed kan de være 10 dager i karantene før oppgavene begynner. På den måten blir ikke produksjonen på anleggsplassene forsinket.
  • Ansatte fra grønne og gule land kan få karantenefritak. De må imidlertid testes hver tredje dag og bo på enerom i en periode på 10 dager.
  • Selskapet lanserer informasjonskampanjer overfor egne ansatte og entreprenørene om reglene for smittevern.
  • Administrativt personell skal fortsatt bruke hjemmekontor så mye som mulig. Dette gjelder både for egne ansatte og leverandører.

– Det er for tidlig å si hvilke konsekvenser denne utviklingen betyr for utbyggingsprosjektene våre. Det er vi nå i gang med å vurdere, sier Undrum.

Entreprenør tok tidlig grep

Bane NOR og dets entreprenører har allerede innført en rekke tiltak for å hindre smittespredning. Blant annet ble det innført lengre arbeidsperioder, med påfølgende friuke på Follobanen fra sommeren av. Nå blir arbeidsuken kortere, uten utreise før jul.

Ifølge Bane NOR tok tunnelentreprenøren tidlig grep for å redusere innreisene fra utlandet, etter at ansatte hadde tilbrakt ferie og fritid i hjemlandet. I samarbeid med fagforeningene ble skiftordningene justert og tilrettelagt for dagens situasjon.

Bruker drone for å se arbeidsplassen

Bane NOR opplyser at de fra mars måned har hatt samme fokus som ellers i samfunnet: stikkord er vasking og spriting. De har også hatt kontinuerlig rengjøring på arbeidsplassene og rensing av vernetøy, innført restriksjoner på antall ansatte som kan oppholde seg på samme plass og innført avstandsregler.

I de fleste brakker og kontorbygg er det innført strengere krav til registrering av hvem som er til stede, mens møterommene har fått begrensninger på antall plasser. Kantiner og lunsjrom har vært stengt eller holdes åpne med begrenset tilbud. Samtidig er kjernetiden for våre ansatte opphevet, slik at de som må reise til og fra jobb kan gjøre det utenom rushtid.

Det har vært et minimum av ansatte ute på anleggsplassene, de øvrige har jobbet på hjemmekontor og hatt digitale møter. I Drammen er det eksempelvis tatt i bruk en drone for å filme byggeprosjektet. Slik kan Bane NORs fagfolk innen sikkerhet, helse og arbeidsmiljø følge arbeidet uten å være fysisk til stede.

Opphav og kilder: Bane NOR

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094