23948sdkhjf

Fra arkivet: Verdens største hjullaster til Titania A/S

Det meste blir puslete sammenlignet med den nye hjullasterkjempen til bergverksbedriften Titania A/S. WA 1200-3 fra Komatsu er 18,2 meter lang, opp til førerhuset er det nesten syv meter. Med kjettinger og fører på plass veier monster-lasteren hele 225 tonn.

Like over nyttår kom hjullasteren i tusen biter til Titanias anlegg. Delene ble fraktet med båt fra fabrikken til havnen i Egersund og videre med bil (er). Montører fra den japanske produsenten har brukt de siste ukene på å få satt sammen hjullasteren, som foreløpig mangler skuffen som vil kunne ta ut 40-45 tonn masse i et jafs. Det tilsvarer omtrent to lastebillass. Det er beregnet at maskinen skal kunne være i drift i løpet av mars måned.

WA 1200-3 er verden største mekaniske hjullaster, det vil si med vanlig drivlinje og kraftoverføring med motor og gir. Det finnes større hjullastere, men da snakker vi om en hybridversjon.

Sparer dekk

Driftsvekt for maskinen er 205 tonn. Med kjettinger som veier 5 tonn pr. stykk kommer vekten opp i 225 tonn. Dekkene er 3,7 meter i diameter, har en bredde på 1,45 meter og koster den nette sum av 340.000 kroner - pr. dekk! Ikke rart det lønner seg med kjetting for å spare litt på gummien.

Dieselmotoren har et sylindervolum på 60 liter og yter 1560 hestekrefter ved 1900 o/min. Brytekraften er på 130.000 kilo (1274 kN) og skyvekraften på 115.000 kilo (1127 kN)

25 mill.

Titania gikk til innkjøp av den enorme hjullasteren med en prislapp på rundt 25 millioner kroner for å kunne møte kravene til økt og mer effektiv produksjon av ilmenitt. Det er beregnet at hjullasteren skal kunne være i virksomhet i rundt 100 timer pr. uke. Ilmenittforekomsten på Tellnes i Sokndal kommune er verdens største ilmenittforkomst, beregnet til rundt 400 millioner tonn.

Vant til stort

Bestillingen av den nye hjullasteren skjedde før finanskrisen slo inn over verdensøkonomien, for en kjempe av dette slaget må forhåndsbestilles i relativt god tid. Men den norske bergverksbedriften har et relativt langt investeringsperspektiv og er heller ikke ukjent med stort utstyr fra før. Også Norges nest største og tredje største hjullaster er i Titania A/S' eie.

Titanias nye kjempe er den andre WA 1200-3 som er levert til en europeisk kunde. Finske Talvivaara, som driver stort innen utvinning av nikkelsulfid var den første.

I bevegelse

Den norske Komatsu-importøren, Hesselberg Maskin AS, har selvsagt fulgt begivenhetene i Sokndal med argusøyne. Det er for øvrig ikke den eneste leveransen av stort utstyr importøren har stått for så langt i 2009. En 100-tonns WA 800 og en 60-tonns gravemaskin (PC 600) er levert til Norsk Stein i Jelsa i januar. I sommer skal Hesselberg levere ytterligere tre dumpere (785) og en WA 900 til den norske steinprodusenten.

- Vi opplever at ting er i ferd med å røre litt mer på seg i markedet nå etter jul. Det har vært tregt, men vi ser blant annet at kommunene nå begynner å komme. Det er tydelig at de har fått penger - eller tilsagn om penger - til nye prosjekter. Vi har ganske mange anbud å regne på for tiden, sier salgssjef hos Hesselberg Maskin AS, Jon Ølstad, til tungt.no.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062