23948sdkhjf

Trimble Earthworks:: Første skritt mot autonom graver

Bedre 3D-visning, større skjerm og raskere system - aldri mer enn tre klikk unna

Navnet Earthworks er den nye fellesbetegnelsen på maskinstyringssystemet til Trimble, får vi vite på en pressekonferanse på Sitechs hovedkontor på Lier.

Først ut er systemet for gravemaskinene, noe som gjenspeiler det viktigste segmentet.

Norge har vært sentrale i utviklingen av det nye systemet og førerne har gitt tilbakemeldinger til Trimbles folk i New Zealand gjennom en chat-funksjon på skjermen i maskinen. For føreren skal det bety flere mulige visninger, ikke minst den oppgraderte 3D-visningen, man kan sveipe, klype og forstørre bilder. Brukeren logger seg inn og da vises oppsettet slik han eller hun liker det. En funksjon skal aldri være mer enn tre klikk unna.

Ute i felten

Utenfor Sylling i Buskerud fikk vi se et av de aller første Earthworks-systemene i verden. Maskinfører i Kåre Mortensen Buskerud, Gunnar Evje (29), har siden juni testet systemet for Trimble. Systemet er enklere å bruke med den nye skjermen dessuten ble det merkbart raskere med de nye sensorene. Menyene er enklere, man har tastatur på skjerm og det går raskere å registrere punkter.

– Det er enklere å forstå, kjappere og kanskje mer nøyaktig, forklarer maskinføreren.

Det kabla systemet går raskere, men man har mulighet for å kjøre det over wifi også. Evje tar med skjermen hjem hver kveld, men om han skulle bli syk en dag, er det ikke noe problem. Da tar man bare en annen android-skjerm og logger seg på. Han har allerede kjørt fire år med 3D-system og kjørte 2D før det. Prosjektet han jobbet på nå var et stort VA-anlegg utenfor Sylling.

Earthworks Automatics System kan gravemaskinen også jobbe semi-automatisk. I auto-modus kontrollerer føreren stikka mens systemet kontrollerer bommen og skuffa. Det gjør at man kan lage jevne, flater eller skråninger, enklere og raskere. Det skal være kompatibelt med alle tiltrotatorer.

10-tommer

Trimble har levert det markedet har bedt om, får vi høre fra Ståle Eikrem, salgssjef i Sitech. Det mest synlige er den nye TD520-skjermen, eller android-nettbrettet, på 10 tommer (syv tommer på den forrige). Det er en avtagbar berøringskjerm som skal tåle støv, fuktighet og støt. Det er i prinsipp en android-tablet, så man kan laste ned alle andre ønskelige apper på skjermen. Trimble har brukt app-utviklere for å få til et så intuitivt brukersnitt som mulig. Skjermen har tre års garanti i tillegg til software-garanti i fem år med gratis oppgraderinger. Om man vil kan skjermen speiles utenfra eller fra brakka.

Den ikke synlige, men kanskje viktigste komponenten, er den nye «black boxen», EC520. Den inneholder gyro og bruker nye ledninger og sensorer. Den klarer 50 oppdateringer i sekundet på gravemaskinsystemet. For å dra nytte av alle oppdateringene som kommer, må man ha denne boksen, men ellers kan alle med Trimble-system oppgradere til Earthworks. Man får også en egen kontrollspak som man fester på høyre styrespak. På den har man snarvei til funksjoner som å lagre punkt, bytte skjermvisning og ta systemet inn og ut av automatikk, sistnevnte er tilvalg og kommer senere.

Oppdateringer kommer

For gjennom året vil det slippes en rekke oppdateringer som kan lastes ned gratis. Blant annet en mixed reality-funksjon som bruker live video av skuffen for å vise skuffens bevegelser i forhold til det digitale designet. I tillegg kommer integrert vektsystem og automat på tiltrotator. En artig sak som også er på vei er at man får grafikkalternativer slik at man for eksempel får Cat-graver på skjermen om man ønsker det. Det skal også bli mulig å sette på firmalogoen ifølge Ståle. Trimble vil tenke helt annerledes i forhold til lisenshåndtering fremover. Det skal gå an å leie en funksjon i en begrenset periode om man trenger det.

Full automatikk

Et av tilvalgene er kanskje ekstra spennende, med Trimble Earthworks Automatics System kan gravemaskinen også jobbe semi-automatisk. I auto-modus kontrollerer føreren stikka mens systemet kontrollerer bommen og skuffa. Det gjør at man kan lage jevne, flater eller skråninger, enklere og raskere. Det skal være kompatibelt med alle tiltrotatorer.

– Dette er jo første skrittet på veien til en autonom gravemaskin, kommenterer Ståle Eikrem.

Trimble:

Startet i 1947

I 2008 etablerte Trimble Sitech som distribusjonskanal

I 2016 ble det solgt ca 1000 Trimble-systemer i Norge

Av disse var 75 prosent 3D system

90 prosent gikk til hydrauliske gravmaskiner

I dag er Volvo CE, Cat, Liebherr, Komatsu, Kobelco og Hitaci tilgjengelige med Trimble-ready oppsett.

Trimble er verdens største på posisjoneringsteknologi på tvers av alle felt ifølge Trimble selv.

I tillegg er det nå gjort avtaler med Kobelco og Hitachi med å integrere full 3D konfigurasjon fra fabrikk.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093