23948sdkhjf

Utvasket asfalt og betong kan være redningen

− Potensialet i å resirkulere gravemasse er enormt, og det kan endre måten vi bygger, sier Peder Egeland, daglig leder i Nordic Bulk.

Sandnesfirmaet Nordic Bulk har landet en forhandleravtale med CDE global som spesialiserer seg på å resirkulere materialer fra asfalt og betong. Det åpner for nye muligheter og store miljøbesparelser i Skandinavia.

− Gjenvinning i bygg- og anleggsbransjen er et hett tema. Det reduserer CO2-utslipp, minsker behovet for deponi og bedrer økonomien for leverandørene, forteller Peder Egeland.

Boring Company

Miljøstasjoner som dette kan stå sentralt i framtidens bygg- og anleggsindustri. Nylig lanserte Elon Musk, kjent for selskapene Tesla og Space X, sin visjon for å effektivisere tunnelboring gjennom selskapet The Boring Company.

Selskapet planlegger å bruke utgravd masse til å støpe tunnelens betongelement og bærestruktur rett ved inngangen. Dette er en helt ny framgangsmåte innen tunnelboring, som vil spare samfunnet for deponi og CO2-utslipp. På samme sted vil de lage mursteiner, disse gis bort for å kvitte seg med overskuddsmasse.

Også Skandinavia

− Det er spennende tider, framgangsmåten kan potensielt brukes også i Skandinavia. Hvis byggeprosjektene er store nok kan det lønne seg å produsere på sentralt plasserte miljøstasjoner i de største byene. Da kan vi resirkulere asfalt, betong og byggeråstoff på samme sted, og slipper å frakte det inn og ut av bykjernen, poengterer Egeland.

For å gjenbruke masser på denne måten må de renses for å få tilfredsstillende kvalitet. En slik prosess er avhengig kompetanse på knuse, sikte, vaske- og syklonteknologi, ofte integrert i samme prosess. Nordic Bulk mener driftserfaringen deres gjør bedriften til en naturlig partner i Skandinavia.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094