23948sdkhjf

kompetansesvindelen - del 4: Umulig å avsløre falske kompetansebevis?

Det finnes et virvar av varianter. Men Norsk Kompetanseregister mener å ha funnet en løsning.

Daglig leder Arild Nybø i Norsk Kompetanseregister (NKR) rister på hodet av alle utgavene som finnes av kompetansebevis på sertifisert sikkerhetsopplæring.

Det er et virvar av varianter, og nærmest plent umulig å sjekke gehalten. Det finnes ikke ett sted for utstedelse, men mange.

NKR og Sentralregisteret er de to største og mest anerkjente.

– Ulovlige kompetansebevis er kjent problematikk for oss gjennom lengre tid. Derfor innførte vi i fjor et kort med QR–kode, som gjør vanskelig, for ikke å si umulig å jukse, sier Nybø.

- Vi har allerede svært gode erfaringer, men kjenner ikke til andre aktører som har innført lignende opplegg, fortsetter han.

Arild Nybø og NKR får mange henvendelser fra arbeidsgivere, som lurer på om kortopplysningene virkelig kan være riktige.

Så langt har NKR utstedt 5000 kort med QR–kode, der gyldigheten raskt og enkelt kan sjekkes opp mot et online register.

Standardkravene til kortinnhold er minimale. Arbeidstilsynet krever at kortet minst skal inneholde navn på opplæringsvirksomheten, foto, navn og fødselsdato på den som er opplært, maskiner og arbeidsutstyr som det er gitt opplæring, utstedelsesdato og navnet på den som utsteder kompetansebeviset.

Men nettopp dette er det enkleste å forfalske, i motsetning til for eksempel QR–koding.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.062