23948sdkhjf

Fjellsprengern: Sulten på mer

På vei inn i generasjonsskifte, sin største jobb noensinne og fornyet riggpark.

Fjellsprengern Leif Ihlang AS fra Skogbygda teller i dag åtte ansatte, en rendyrka bedrift fokusert på boring og sprenging.

Fire rigger blir snart til fem etter å ha bestilt tre nye med to i innbytte. Da blir det fem rigger og fem borvognførere.

Noe som gjør Ihlang-bedriften spesiell er at tre av førerne er under 25 år.

Grunnlegger og eier Leif Ihlang, møter vi på en boligtomt i Ramstadåsen i Nannestad, Akershus. Han forklarer at de har vært aktive for finne de rette lærlingene og det kan ikke være hvem som helst. Rolige typer med evne til å ta til seg det som blir sagt. Det virker som han er fornøyd med rekrutteringen så langt, for de yngste i firmaet høster bare lovord.

– Vi trenger friskt blod i bransjen, de unge tar jo ting enklere enn oss gamle, smiler Leif.

I bakgrunnen, sånn for å illustrere det hele, manøvrerer lærling Simen Tandberg Huse (18) en Dino DC400Ri på plass med fjernkontrollen. Det får han til se enkelt ut. Han plasserer maskinen slik at han får boret hullene for den siste salva på tomten. Simen startet sommeren 2018 og har to år igjen i lære, noen år som ser ut til å bli spennende.

Sulten

For nå skal det satses på større jobber og større maskinpark. Årsaken heter Thomas Ihlang, skal vi tro faren som oppsummerer sønnen som både dyktig og sulten. Han har jobbet sammen med faren siden 2012, men det var ikke ventet at han skulle følge i hans fotspor. Etter halvannet år på idrettslinja, fattet Thomas interesse. Ideen om å kunne være med på å bygge opp driften videre begynte å ta form. Noe som passet godt for et rastløst og kreativt hode, ifølge Thomas selv. Fem år tok det å få papirene i bergsprengerfaget.

60.000 kubikk

Nå skal de snart sette i gang med deres største jobb så langt, Haneborgåsen Panorama på Lørenskog, rett over Skihallen, med prosjekterte 60.000 kubikk.

Det er bakgrunnen for at en av de tre nye riggene blir en Sandvik Ranger DX800RT4. Det blir deres største rigg så langt og det blir den første av denne typen i Norge. De to ande er av typen Dino 410Ri.

– Vi hadde 100 jobber i fjor men skal vi greie å vokse må vi ta større jobber også, forklarer Thomas.

Markedet i og rundt Oslo er bra for tiden, renta er jo fortsatt lav. Men "utbygger" er ingen verna tittel, det har Thomas fått erfare etter et par smeller.

- Noen er flinkere til å snakke med banken enn å vite hva de driver med, kommenterer han.

Han ser frem til å komme i gang med et litt større og skikkelig prosjekt. I januar kommer til å handle maskiner for over åtte millioner kroner. Det er jo nesten skummelt innrømmer han, men rister det av seg og konkluderer med at man må ha ordentlig utstyr om det skal gå bra, sånn er det bare.

Hele saken stod i Anleggsmagasinet Nr.9 2018.

Abonner her:

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.093